WAKKER met recept: irish coffee

KORTVERHAAL | WAKKER

Januari was al bijna halverwege en het wilde maar niet vriezen. De temperaturen kwamen zelfs niet in de buurt van de nul. De weerman op televisie werd er een beetje beschaamd van. Ik weet ook niet wat er aan de hand is, zei hij terwijl hij een foto liet zien van een veld vol paasbloemen. Maar er is nog altijd februari, stelde hij zijn volk gerust. En maart.

‘Dat het wat te warm is voor de tijd van het jaar, wie ligt daar nu eigenlijk wakker van?’, vroeg Colette tijdens de uitzending aan haar man.
‘De egels.’
‘Egels met winterslaapproblemen, wie ligt daar wakker van?’
‘De egels.’

Het was al diep in de nacht toen Colette wakker werd.
‘Willy!’
‘Hm?’
‘Willy! Er zit hier een mug!’
‘Klop ze dood Colette, en ga terug slapen.’
‘Maar een mug, Willy! In januari!’
‘Wie ligt daar wakker van?’


RECEPT | IRISH COFFEE

Weet je waar ik wakker van lig? Van koffie. Dus doe ik er een scheut whisky bij. Véél beter! 

Ingrediënten (voor 1 glas)
120 ml koffie
100 ml whisky
4 afgestreken eetlepels bruine suiker
Room met 40% vetgehalte (ongesuikerd)
Chocolade

Zo maak je het
Zet om te beginnen een goeie kan koffie. Rasp ondertussen een stukje chocolade.
Klop de room op met een garde. Dat duurt eventjes maar is goed voor je armspieren! De room moet in pieken staan, dan moet je meteen stoppen. Anders heb je plots boter!

Verwarm in een klein pannetje de whisky en los er, traag roerend, de bruine suiker in op.

Giet dan de whisky in je glas, gevolgd door de koffie. Werk af met een toef vers opgeklopte room, en strooi er de chocolade over.

En nu nog één maken!

IMG_1189