VLEESJE met recept: veggie wraps

KORTVERHAAL | VLEESJE

Als kind ging ik het liefste alleen naar slagerij Linda. Mama dacht dat ik een zelfstandig kind was en dat maakte haar fier. Ik vertelde haar dat ik naar rechts, links en nog eens naar rechts keek als ik de drukke straat overstak en dat ik mijn briefje niet aan Linda afgaf maar de bestellingen luidop voorlas en goed articuleerde. Van Linda kreeg ik net als elk ander kind dat in de rij van haar slagerij stond te wachten een opgerold stukje hespenworst. Flinterdun gesneden, zoals alleen zij dat kon. Als mama mee was en ik durfde om nog een vleesje te vragen, kreeg ik een venijnige neep in mijn bovenarm. Een zelfstandig kind krijgt zelfs zonder het te moeten vragen een tweede rolletje hespenworst.

Van mama kreeg ik een lijstje mee, meestal geschreven op een gebruikte enveloppe waar ze het adres op doorstreept had. Ze dacht misschien dat ik dat anders ook zou voorlezen. Tweehonderd gram preparé, verse vol-au-vent voor drie personen en Molenstraat acht. De bestellingen schreef ze netjes onder elkaar. Haar opsommingsteken was geen streepje, bolletje of asterisk maar een uitroepteken. Alsof ze wilde dat ik het niet gewoon zei, maar riep. Ze is er nooit achter gekomen dat ik dankbaar het envelopje in Linda’s uitgestoken hand stak en helemaal niets hoefde te zeggen of roepen.

Op een zaterdag in 1997 werd mama vegetariër. Papa en ikzelf werden verplicht om mee te doen. Niemand mocht nog een stap in slagerij Linda zetten. De eeuwwisseling lag al ver achter ons toen ik erachter kwam waarom. Papa bleek ook het liefste alleen naar slagerij Linda te gaan. Mama vertelde dat ook hij verzot was op haar vleesje.


RECEPT | veggie wraps

Aan alle deelnemers van Dagen Zonder Vlees, proficiat! Aan alle niet-deelnemers: een beetje proficiat. Je leest toch al dit veggie-recept, da’s een mooi begin! En vegetarisch eten is een eitje.
Ik begin het te krijgen van recepten met linzen, tofu, tarwekiemen en producten die je konijn ook niet lust. Jaaa, ik vind dat ook allemaal gezond en zo, maar wie heeft tijd om kikkererwten 24 uur te laten wellen? (eerlijk is eerlijk: die uit blik zijn al klaar en erg lekker)

Daarom: een gezonde veggie lunch die je 2 minuten kost. Neem er 3 als je niet van de rapste bent. Zo, nu kan je op je werk gaan stoefen met je dag zonder vlees!

Ingrediënten
2 wraps per persoonIMG_6841
Honing
Feta
Blikje mais
Bokaaltje artisjokharten, uitgelekt
Veldsla
Gedroogde uitjes
Peper
Optioneel: falafel uit het koelvak
Voor wie het in zijn koelkast heeft liggen: koriander en olijven

Zo maak je het
Stop je wrap zo’n 15 seconden in de microgolf, dan rol je hem makkelijker op. Leg in het midden verkruimelde feta, en doe daar flink wat honing bij. Doe daarop wat gedroogde uitjes (niet te weinig, dat krokante is hier erg lekker met die honing), partjes uitgelekte artisjokhart, mais en veldsla. Werk af met nog wat extra honing en peper, en eventueel koriander en in stukjes gesneden olijf.

Wie er falafel bij wilt bakt die 2 minuten kort op in een hete pan. Halveer ze en leg ze ook op je wrap.

Vouw eerst de onderkant een beetje dicht, en plooi dan één kantje over het midden. Rol nu vanaf dat kantje strak op.

Top, 2 minuten. Ook even snel op!IMG_6846