VETBOLLEN (VOOR VOGELS) met kortverhaal: vetbollen (voor mensen)

RECEPT | vetbollen (voor vogels)

Het ‘Beter voor iedereen’ – label van de Healthy Farming Association lanceerde een oproep om recepten met lijnzaad te bedenken en op te sturen. Gezien je een mand vol eten kunt winnen doen wij mee. Ik dacht dat lijnzaad vogelvoer was. Ik heb het eens opgezocht en ja, het is vogelvoer. Bij deze een recept met lijnzaad, voor vogels. Vetbollen! Feest in de boom!

Ingrediënten voor veel vetbollen
150 gr lijnzaad
100 gr ongezouten pindanoten
100 gr zonnebloempitten
100 gr havervlokken
20 gr meelwormen (kan ook zonder)
750 gr frituurvet (van die vieze blokken)

Zo maak je het
Smelt het vet op een zacht vuurtje. Ondertussen hak je de pindanoten fijn en meng je die samen met het lijnzaad, de zonnebloempitten, de havervlokken en de wormpjes.

Kieper de mengeling in het gesmolten vet, meng het goed.

Om het wat mooi te maken in je boom haal je oude koffiekopjes in de kringwinkel. Schep de vette massa in de kopjes en laat stollen (geduld hebben). Hang er een lintje aan en hang in de boom. Arty-farty!
Als dat je stijl niet is kan je de mengeling in lege yoghurtpotjes scheppen. Duw er een koordje in en laat stollen. Knip dan het yoghurtpotje er af en hang op. Best buiten voor goed resultaat.

vetbollen

Ik denk dat we gaan winnen.


KORTVERHAAL | VETBOLLEN (VOOR MENSEN) 

In de haag van mijn buren zitten puntzakken vol frieten. Aan sommige takken van hun bomen hangen met touwen verschillende plastic potjes op, gevuld met mayonaise en ketchup en tartaarsaus. Ik bel aan bij de buren. De uiteinden van twee frieten bengelen over de haag in mijn tuin en er ligt een kwak tartaarsaus op mijn oprit. Zoiets kan natuurlijk niet.

‘Ja, wat?’ Mijn buurman is niet aan beleefde begroetingen.
Ik wel. ‘Goeiemiddag buurman. Ik wilde even melden dat er stukken van frieten over uw haag en dus op mijn eigendom bengelen. Er ligt ook een kwak tartaarsaus op mijn oprit. Ik vind zoiets niet kunnen.’
‘Ga je godverdomme weer moeilijk doen?’, antwoordt mijn buurman.
‘Ja.’, zeg ik.

Mijn buurman en ik lopen samen naar zijn haag. Hij steekt de overhangende frieten terug dieper de puntzak in, op zijn terrein. Daarna springt hij over de haag en loopt naar mijn oprit. Hij knielt bij de kwak tartaarsaus en likt het op. Dan kijkt hij naar me en vraagt of ik nu content ben. Ik zeg van wel en zeg dat ik blij ben dat we zo een goede buren zijn.
’s Avonds zit ik uit het raam te kijken. Een vrouw wandelt voorbij en kijkt naar de puntzakken vol frieten in de haag van de buren. Dan kijkt ze om zich heen. Ze ziet mij niet. Ik zie hoe ze in een puntzak grabbelt, een paar frieten in het hangende potje mayonaise doopt en ze opeet. Daarna loopt ze door. Er ligt een kwak mayonaise op mijn oprit. Morgen weer even langs bij de buren.