uit de wind gezet met recept: rijsttaart met mango

KORTVERHAAL | UIT DE WIND GEZET

“Zet mij uit de wind Guido!”
“Serieus Lucske, ge rijdt nog maar een paar honderd meter op kop. Pompen!”

Normaal doet Guido daar nochtans niet moeilijk over, hij doet niets liever dan de kop trekken. Zijn lijf kan haast twee keer in dat van zijn kameraad, zowel in de lengte als in de breedte, en dat zet hij al hun hele vriendschap lang graag in de verf.
Toen Luc verhuisde, was het Guido die met de dubbele matras op zijn rug drie verdiepingen naar beneden liep. Gevolgd door Luc, slenterend met een wasmand die hij voor de gelegenheid gevuld had met twee kookpotten en een koekenpan. Toen ze nog kinderen waren en Luc te vaak in het midden van de kring stond in plaats van tussen de anderen, was het Guido geweest die spontaan uit de cirkel stapte en voor zijn vriend ging staan. En nu ze de vijftig gepasseerd zijn en twee keer per week op hun omnium verzekerde racefietsen kruipen, zet Guido zijn vriend nog altijd uit de wind.

“Godverdomme Guido, profiteur!”
“Nog vijfhonderd meter Lucske, pompen zeg ik u!”

En Luc deed wat hem werd opgedragen. Zoals hij dat al zijn hele leven doet. Toch als de orders uit Guido’s mond komen. Maar zijn ‘pas op!’ had hij te laat gehoord. Hij lag al op de grond. Met boven hem zijn fiets en daarboven het zware lijf van Guido.

“Fuck Guido, leeft ge nog? Ik ben recht op die koe gereden.”
“Ik ben oké, ja, maar die koe is dood Lucske. Kijk, morsdood.”
“Verdomme Guido, ik had nooit de kop mogen trekken. Ik heb een koe vermoord!”
“Rustig Lucske, rustig. Er is hier niemand in de buurt die ons gezien kan hebben. En ’t is ook maar een koe.”
“En wat als er toch iemand aangifte doet van een dode koe Guido? Wat dan?”
“Dat zeggen we dat ik de kop trok Lucske. Ik heb die koe vermoord. Gij zit uit de wind.”


RECEPT | RIJSTTAART MET MANGO

Fietsen. Populair bij mannen: koersfiets kopen, iedere zondagvoormiddag een ritje, en pas in de vooravond weer thuis (5 bruine Westmalle’s later). Maar ook vrouwen zijn fan. Afgetrainde mannen, nauw aansluitende broekjes, stevige billen, halfgebruinde armen en rijsttaartjes. Mmmm… rijsttaartjes.

Ingrediënten
100 gr dessertrijst
75 gr kristalsuiker
1 vanillestokje
1/2 liter + 1 deciliter melk
3 soeplepels kokosmelk
2 eieren
1 zakje vanillepuddingpoeder (50 gr)
1 mango
Een pakje bladerdeeg uit het koelvak

Zo maak je het
Snij het vanillestokje in de lengte in twee, schraap het merg eruit en doe het samen met de peulen bij de halve liter melk. Breng die samen met de kristalsuiker aan de kook. Als de melk kookt zet je het vuur lager en doe je er de rijst bij. Laat het mengsel zachtjes verder koken en roer af en toe. Dit kan wel even duren, beetje geduld. De melk moet volledig zijn opgenomen zodat je een rijstpap krijgt. Dit mengsel laat je helemaal afkoelen.

Ondertussen kan je de mango snijden. Dat kan je makkelijk doen door de mango recht te zetten en langs de pit te snijden. Die helft zet je op een bol glas en duw je voorzichtig naar beneden. Zo komt het vruchtvlees los van de schil. Doe dat ook bij de andere helft. Het vruchtvlees dat nu nog rond de pit hangt kan je er zo afsabbelen. Mmm, mango. Snij in kleine blokjes.

Verwarm de oven voor op 180°. Doe bij de afkoelde rijstpap 1 deciliter melk en meng goed samen. Doe er dan de kokosmelk, 2 eieren, de puddingpoeder en de mangoblokjes bij.

Rol de bladerdeeg uit en leg met bakpapier en al in een taartvorm. Snij het overtollige deeg weg.
Giet het mengsel op het deeg en zet een halfuurtje in de oven. Lekker bij de koffie, of op de fiets natuurlijk!