TWEE VLAGGEN met recept: tricolore ijsjes

KORTVERHAAL | TWEE VLAGGEN

Vanmorgen zag ik twee jongens van een jaar of tien – ze liepen al wat stoer maar praatten nog met een hoog stemmetje – met hun fiets aan de hand over het voetpad lopen. Waarschijnlijk waren ze bang dat hun vlaggen anders in hun spaken zouden draaien. Het ene jongetje droeg de Belgische vlag als een soort supermancape over zijn rug, de andere de Turkse in zijn vrije hand.

“Als België moet spelen, supporter ik ook voor België hoor”, zei het Turkje.
“Maar wat ga je dan doen als Turkije en België misschien tegen elkaar moeten?”, vroeg het Belgje.
“Gelijkspel?”, probeerde het Turkje.
“Dan zijn het verlengingen”, zei het Belgje. “En daarna penalty’s. Uiteindelijk moet er iemand winnen. Wie kies je dan?”
“Turkije”, piepte het Turkje.
“Ik snap het”, knikte het Belgje. “Ik vind Turkije ook een tof land, ik ben daar vroeger al een paar keer op verlof geweest. Maar hoe leuk ik Turkije ook vind, als ik moet kiezen wie er de match wint, dan kies ik toch voor België.”

Net voor ze de hoek om liepen richting de school, zette het Turkje zijn fiets even tegen een gevel. Hij zwierde zijn vlag over zijn rug en duwde het uiteinde onder de col van zijn trui. Net twee vlaggen met benen, dacht ik en ik ging terug naar binnen.


RECEPT | TRICOLORE IJSJES

C’mon Belgium! C’mon Belgium! We gaan winnen! Dan eten we tricolore ijsjes! En als we niet winnen ook! 

 

Ingrediënten voor chocolade-ijsIMG_0487
120 gr pure chocolade
3 eierdooiers
2 dl volle melk
2 dl room

Ingrediënten voor aardbeienijs
150 gr aardbeien
1 eierdooier
Sap van een halve citroen
1,5 dl volle melk
1 dl room
50 gr kristalsuiker

Ingrediënten voor vanille-ijs
1 vanillestokje
3 eierdooiers
3 dl volle melk
2 dl room
100 gr suiker

En een ijsjesmachine!

Zo maak je het
Voor het chocolade-ijs doe je de melk en de room in een pannetje. Doe de chocolade in stukjes en doe dit erbij. Zet de pan op een laag vuur en roer tot alle chocolade is gesmolten. Laat dan afkoelen tot het lauw is.
Klop de dooiers met de suiker tot je een zachte crème krijgt. Het lijkt eerst alsof het een korrelige massa wordt maar doe zoals de Duivels, en zet door!
Doe het eiersuikerding bij de afgekoelde roommelkchocolade en meng goed door elkaar. Zet dit samen nog een keer op een heel laag vuur en blijf zachtjes roeren. Als het geheel stevig wordt haal je het van het vuur. Laat het helemaal afkoelen en doe het dan voor een halfuur in de ijsjesmachine!

Voor het aardbeienijs doe je de aardbeien in kleine stukjes en plet je die samen met het citroensap en de melk tot een brij. Mix tot een roze massa.
De room moet je kloppen tot die dik wordt. Maar niet tot boter, dus op tijd stoppen.
Klop de dooiers met de suiker tot crème.
Meng de opgeklopte room en het eiersuikerding door de roze massa, en doe alles voor veertig minuten in de ijsjesmachine.

El Classico: vanille!
Doe de melk en de room in een pannetje. Snij het vanillestokje overlangs door, haal het merg eruit en doe dit bij de roommelk. Verwarm het geheel en haal van het vuur als het gaat koken. Laat wat afkoelen.
Klop de dooiers met de suiker en doe er dan beetje per beetje de lauwe roomvanillemelk bij. Daarna zet je het geheel weer op een laag vuurtje. Blijf roeren roeren roeren. Wordt het wat dik, haal het dan van het vuur en laat helemaal koud worden. Dan mag het ook in je machine!

IMG_0493

Serveer samen op een koekje of in een hoorntje. Of in een potje. En nu winnen!!
Met dank aan Louise om alle ijsjes op te eten! En te lachen voor de foto.