SPECIAAL DOEN met recept: kroket tartiflette

KORTVERHAAL | SPECIAAL DOEN

Een tante van me die doorgaans heel normaal is, gaat op het einde van het jaar altijd heel speciaal doen. Het begint elke keer plotseling, namelijk op zeven december. Dat is de dag waarop iedereen officieel mag beginnen met bezig te zijn met kerst. Als de schoentjes weg zijn, mag de boom binnen. Zoiets. Wie dat ooit beslist heeft, is onduidelijk. Waarschijnlijk Sinterklaas zelf. Hij is een aandachtshoer. Moet altijd maar speciaal doen.

Vorig jaar bijvoorbeeld belde die tante van me op zeven december de hele familie op. Iedereen afzonderlijk, het was geen conference call of zo. Ze zei dat ze voor het kerstmenu dat jaar niet kon kiezen tussen kroketten en tartiflette en dat ze dus de tartiflette in de kroketten ging steken. Het was geen vraag, het was een mededeling. Een statement eigenlijk. Dames en heren van de familie, ik ga weer speciaal doen!

Dit jaar belde ze opnieuw op zeven december. Ze vertelde dat ze een arm weeskindje zou gaan halen in een huis voor arme weeskindjes en het op kerstavond dan zou willen meenemen. ‘Ik mag er volgende week eentje gaan uitkiezen’, zei ze. Haar voorkeur ging uit naar een blond meisje van een jaar of zes, met sproetjes. Maar ze wist niet zeker of dat er wel zou zijn.


RECEPT | KROKET TARTIFLETTE

Als Joke tartiflette in kroketten wilt, dan krijgt ze tartiflette in kroketten! Mijn kerstcadeau is bij deze dus in orde. Wat zou ìk krijgen?

Ingrediënten voor echt heel veel kroketten
3 aardappels
200 gr vers gemalen emmentaler
200 gr zeer fijn gemalen parmezaan
Geen reblochon, met zachte kazen kan je jammergenoeg geen kroketten maken
200 gr boter
200 gr bloem
200 gr spekblokjes
1 liter melk
6 eierdooiers
100 ml room
2 uien
2 blaadjes gelatine
Peper, zout en nootmuskaat
Olijfolie
Paneermeel
Bloem
6 volledige eieren
Een gietijzeren kookpot
Frietketel
Witte wijn
Een nachtje tijd

Zo maak je hetKroket Tartiflette
Schil de aardappelen en kook ze
beetgaar. Laat ze afkoelen en snij ze dan in heel kleine blokjes.
Bak het spek in een tefalpan zonder vetstof en laat uitlekken op keukenpapier.
Snipper de uien en stoof ze samen met de ui glazig in wat olijfolie.
Zet allemaal aan de kant.

Smelt de boter in de gietijzeren kookpot op een laag vuurtje. Doe er beetje per beetje de bloem blij en meng met een garde de bloem door de boter tot je een roux bekomt die naar koekjes ruikt. Doe er dan wat melk bij en blijf roeren. Telkens de saus indikt doe je er melk bij. Zorg ervoor dat de saus niet aanbakt!

Als je een mooie dik gebonden béchamelsaus bekomt zet je het vuur af.

Doe er de emmentaler bij en laat die smelten in de saus. Doe dan hetzelfde met de parmezaan. Kluts de 6 eierdooiers met de room en meng doorheen de kaassaus, zodat je een glanzend kaasmengsel bekomt waar je niet goed van bent.
Week de gelatineblaadjes in koud water en knijp ze daarna uit. Doe ze bij de saus en meng goed.

Doe er dan de blokjes aardappel, spek en ui doorheen. Stevig kruiden met peper en zout, en nootmuskaat naar smaak. De vulling is klaar!

Vet een grote ovenschaal (of meerdere schalen) in met goed veel olijfolie en stort het beslag er in tot een hoogte van anderhalve centimeter. Dek goed af met plasticfolie en stop het in de koelkast. Laat het daar minstens 12 uur rusten. Doe ondertussen iets anders.

12 uur later!
Neem 3 diepe borden. Kluts in één bord de eieren door elkaar, in het ander doe je paneermeel, en in het derde doe je bloem.
Kieper de ovenschalen om op een snijplank en snij het mengsel in rechthoekjes.

Wentel ieder rechthoekje eerst helemaal in bloem, daarna in ei en daarna in het paneermeel. Zorg ervoor dat ieder laagje de vulling goed bedekt. Doe dit voor iedere kroket.

Verhit de frituurolie tot 170° en bak de kroketten tot ze een mooi goudbruin korstje hebben.

De witte wijn (onmisbaar in tartiflette) drink je bij het eten van die héérlijke kroketjes.

Kroket Tartfilette

KROKETTTEEEEEN!

reageren