septemberdips met kortverhaal: de kinders begrijpen mij

RECEPT | SEPTEMBERDIPS

Bloemkooldip met curry

Stoom de roosjes van een bloemkool in een dikke tien minuten gaar. Mix ze in de blender tot je een puree bekomt. Kruid af met peper, zout en een royale portie currypoeder. Vergeet niet te proeven!
Serveren met grissini (broodstengels).

Venkelspread met zalm en Griekse yoghurt

Snij een venkel in grove stukken en stoom ze (duurt wel even). Geef de groente dan een stevige beurt in de blender, je wilt een heerlijke smurrie van venkel met nog wat stukjes in. Meng er een lepel Griekse yoghurt onder en roer goed. Je kan er eventueel nog een beetje yoghurt aan toevoegen maar het mag geen saus worden. Snij gerookte zalm in reepjes en meng die door de venkel.
Lekker op gezouten crackers.

Auberginedip met sumak

Verwarm de oven voor op 180°.
Halveer de aubergine. Kruid het vruchtvlees met peper en zout. Doe wat olijfolie in een ovenschaal en leg de auberginehelften met de schil naar boven in de schaal. Doe nog wat extra olijfolie op de aubergine. Rooster de aubergines maar hou ze goed in de gaten. Ze zijn gaar als je er vlotjes doorheen kunt prikken.

Snij ondertussen enkele pitabroodjes in reepjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Kruid met peper en zout. Haal de aubergines uit de oven en stop de pitareepjes er in. Haal ze na 5 minuten terug uit de oven.

Laat de aubergines een beetje afkoelen en lepel dan het vruchtvlees eruit. Je kan het eventueel mixen als het nog wat te draderig is. Pers twee teentjes look en meng dit met de aubergine. Kruid af met sumak (haal je zo in de supermarkt, tussen de gedroogde kruiden), beetje per beetje. Dit zorgt voor een citrusachtige smaak.
Serveer met de krokante broodreepjes.


KORTVERHAAL | DE KINDERS BEGRIJPEN MIJ

Tien dagen geleden werd ik wakker.
Na twee maanden zomerslaap, mocht ik eindelijk weer een paar keer per dag mijn keel openzetten.

8u25: ’t School begint! Haast u naar binnen!
10u10: Tijd om te spelen!
12u15: Gij hebt honger! Tijd om te eten!
14u25: Nog eens spelen! Pakt rap uwe koek!
15u45: ’t School is gedaan! Ge moogt naar huis!

Vijf keer per dag commandeer ik de kinders, op precies hetzelfde uur en op precies dezelfde toon.
Maar de kinders weten wat ik bedoel.
De kinders begrijpen mij.

Ik weet dat gij mij niet begrijpt. Ik weet dat gij u een ongeluk verschoot toen ge mij tien dagen geleden voor de eerste keer terug hoorde. Om vijfentwintig over acht, toen de mama’s van Sterre en Madeliefje alweer met hun bakfietsen op weg waren naar huis, de snottebellen van de kleuters al opgedroogd aan de stoep plakten en ze hun Babybellen al stiekem hadden opgepeuzeld.

Ik weet dat gij niet besefte wat voor een speciale dag het toen was.
Dat gij eigenlijk vergeten waart dat ge tegenover een school woont.

En ik weet dat gij mij beschuldigt. Dat ik u zogezegd uit uw concentratie haal. Dat gij denkt dat het mijn schuld is dat gij niet meer kunt schrijven aan uw boek. Dat ik de reden zou zijn van uw writer’s block, uw zelfverklaarde septemberdip.

’t Is de schuld van de bel.
’t Is altijd de schuld van de bel.

Ik wilde u zeggen dat ik  vandaag één keer extra zal ringen.
Speciaal voor u.

Doe dan godverdomme uw dakraam toe!

De kinders zouden weten dat ik dat bedoel.
De kinders begrijpen mij.