RISOTTO VAN PARELGERST MET BOSCHAMPIGNONS met kortverhaal: gepeld

RECEPT | RISOTTO VAN PARELGERST MET BOSCHAMPIGNONS

Enkele maanden terug kocht ik een fantastisch kookboek: Thug Kitchen – eat like you give a fuck. Zalig boek, leest als een trein. En ook echt toffe recepten! Ik ontdekte er gerst. Ik had er wel al van gehoord, maar dat stond hier geklasseerd onder vogeleten. Boy, was I wrong!
Je hebt ongepelde en gepelde gerst. Het eerste klinkt nóg gezonder, maar ik koos hier voor de gepelde variant: parelgerst. Eerlijk gezegd omdat ik die gewoon bij de Albert Appie Heijn vond. Kook de parelgerst om in een salade te verwerken, in plaats van rijst of pasta. Of maak er risotto mee, zoals hier.

Ingrediënten (voorgerecht, 4 personen)
1 sjalotje
Glaasje witte wijn

160 gr parelgerst
1 liter kippenbouillon (vers, of een los een blokje op in een liter kokend water)
250 gr paddenstoelenmengeling (ik koos hier voor enoki – ook wel fluweelpootje genaamd, mooi hee – kastanjechampignons en beukenzwammen)
Parmezaanse kaas

Verse peterselie
Peper en zout

Zo maak je het

IMG_2524Stoof het sjalotje aan op een zacht vuurtje in wat olijfolie. Als die glazig is bak je ook de parelgerst aan, tot die ook wat glazig lijkt. Blus dan af met het glas witte wijn en roer tot de wijn is ingekookt. Dan voeg je een pollepel bouillon toe, tot die helemaal is geabsorbeerd door de gerst. Doe er dan opnieuw een lepel bij. Zorg dat de gerst niet aanbakt! Er hoeft geen bouillon meer bij als de parelgerst beetgaar is. Het mag zeker geen pap worden. (Nu ik er over nadenk, moet rijstpap met parelgerst eigenlijk ook wel lukken.)
Rasp er voor een extra smaakje parmezaanse kaas over en meng. Kruid af met peper, niet te veel zout (daar zorgt de kaas voor). 

Tijd voor de boschampignons. Snij de kastanjechampignons in schijfjes. Haal, indien nodig, de stam weg van de beukenzwammen en enoki, zodat je losse champignons hebt.  Kuis de chamignons met een borsteltje of keukenpapier, maar hou ze zeker niet onder water! Champignons nemen vocht op waardoor ze aan smaak verliezen.

Als de risotto bijna klaar is bak je op een hoog vuur kort de champignons aan. Bak eerst even de kastanjechampignons aan, en doe er na enkele minuten de enoki en beukenzwammen bij, die moeten minder lang bakken.

Schep de risotto op kleine bordjes en serveer er de boschampignons bij. Werk af met wat verse peterselie en geraspte parmezaan. Zorg dat de porties voor dit voorgerecht niet te groot zijn, risotto vult! 

Bij het zoeken in de winkel: parelgerst wordt ook vaak parelgort genoemd.


KORTVERHAAL | GEPELD

Het speelt zich vertraagd af.  Alles is in slow motion. De bal die de netten raakt, de juichende mensen aan de zijlijn. Hij die naar zijn ploegmaats rent en zich vlak voor hen op zijn knieën laat vallen. Het gejuich dat omslaat in gelach. Boegeroep. Zijn makkers die hem niet in de armen vallen maar hem de rug toekeren, schuddend met hun hoofden. Tussen het besef dat hij scoorde en het inzicht dat hij dat aan de verkeerde kant van het veld deed, lijken minuten te verstrijken.

Dit moet een droom zijn, denkt hij. Een nachtmerrie waar menig psychoanalyticus vast wel een logische verklaring voor heeft. Iets uit de jeugd, allicht. Blijven steken in een of andere fase. Onveilig gehecht en een totaal gebrek aan eigenwaarde. Maar zijn jeugd was een gelukkige en de enige fase waarin hij vastzit is het nu.

Hij wil rechtstaan. Hij wil op zijn ploegmaten afstappen en zich met een dom lachje excuseren. Hen zeggen dat het maar een spelletje is, een tornooitje onder vaders. Maar hij blijft zitten. Op zijn knieën in het midden van het grasveld kan hij alleen maar denken aan de risotto van gisterenavond. Aan hoe zijn vrouw vertelde dat ze die had gemaakt van parelgerst en dat dat lijkt op gerst, maar dan gepeld. Aan zijn dochter die lachend zei dat dat een beetje hetzelfde is als mensen in hun blootje.