SICILIAANS PIZZABROOD met kortverhaal: het pizzasalon

RECEPT | SICILIAANS PIZZABROOD

In de winter mis ik heel hard de zomer. De Italiaanse zomer! Als ontbijt at ik er iedere dag dik luchtig brood met groentjes op. Okee ja, het is pizza. Maar er ligt maar een héél klein beetje kaas op. Als je dit hebt gegeten wil je niks anders meer! Helemaal speciaal voor jou: Sfincione Siciliano! 

Ingrediënten voor heerlijk, dik en luchtig deeg
300 gr tarwebloem + extra voor je werkblad
200 gram bloem tipo 00 (grano tenero)
8 gr instant gist
340 ml lauw water
1 el zout
2 el olijfolie

Tomatensaus
500 ml passata
Olijfolie
Teentje look
Sjalotje
Peper, zout, chilivlokken
Kristalsuiker

Toppings
Gegrilde paprika, uit bokaal
Artisjokharten, uit bokaal
1 Aubergine
1 Courgette
Verse basilicum (zeker!)
Geraspte mozzarella

Zo maak je het
Voor het deeg neem je een grote mengkom en doe je er beide bloemsoorten,  de instantgist (hoef je niet eerst op te lossen), het zout en de olijfolie er in. Meng voorzichtig en doe er geleidelijk meer water bij. Het lijkt alsof het niet goed komt, maar je moet stevig blijven kneden tot je een mooie deegbol bekomt. Stuif wat bloem op je werkblad en kneed daar stevig verder, zeker tien minuten.

Neem een bakplaat en vet die in met olijfolie. Bekleed met bakpapier en stort hierop het deeg. Duw en trek het voorzichtig uit tot de bakplaat is bedekt. Leg er een handdoek over en zet 2 à 3 uur op een warme plaats in huis, zodat het kan rijzen.

Ondertussen maak je de tomatensaus. Stoof in wat olijfolie een fijngesnipperd sjalotje, met een geperst teentje look. Doe er de passata bij en zet het vuur laag. Doe er naar smaak zout, peper en chilivlokken bij. Haal de zure smaak uit de passata door een koffielepeltje kristalsuiker bij te voegen. Goed mengen en rustig laten sudderen, laat dan afkoelen.

Snij de courgette en aubergine in fijne plakjes en bak ze in een grillpan. Snij de artisjokharten door midden, laat de paprikareepjes uitlekken.

Na het rijzen strooi je een handjevol mozzarella over het deeg, niet zoveel als op een gewone pizza. Daarop doe je de afgekoelde passata. Strijk die open met de achterkant van een soeplepel. Dit moet een dun laagje zijn! Leg daarop alle groenten.

Stop de pizza in een voorverwarmde oven van 200°. Op een kwartiertje is je pizzabrood klaar. Haal van de bakplaat en bestrooi met verse blaadjes basilicum.

pizzabrood

Je kan ook vooraf het deeg met de tomatensaus afbakken, en de dag erna je groenten er op leggen en het nog een tiental minuutjes in een hete oven van 160° stoppen. Kwijl.


KORTVERHAAL | HET PIZZASALON

Elk jaar in januari is het weer pizzasalon. Er zijn alle soorten pizza’s voor alle soorten mensen. Voor arme mensen zijn er pizza’s met weinig opties, voor rijke mensen zijn er pizza’s met veel opties. Voor de allerrijksten zijn er pizza’s die aanvoelen wanneer je zin in ze hebt en zichzelf alvast opwarmen. Om de bezoekers van het pizzasalon te entertainen lopen er tussen alle pizza’s halfblote vrouwen rond. Af en toe gaan ze op hun zij op de grond liggen en likken ze de pizza’s. Dat is sexy en het overtuigt de mensen ervan om een duurdere pizza te kopen dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Er zijn ook nocturnes. Iedereen kan dan pizza’s proeven terwijl het buiten al donker is. Dat vindt iedereen erg gezellig.