oosterse dumplings met kortverhaal: uitgeslapen

RECEPT | oosterse dumplingS

Wontonblaadjes, één van de beste uitvindingen ooit. Je kan er zoveel superlekkere dingen mee maken: ravioli, hartige koekjes, loempia’s, hapjes … En je kan het frituren, stomen, koken of bakken in de pan of de oven. Man man man. Ongelooflijk! Er volgen dus zeker nog andere wontonrecepten op bon appelire!

Wonton koop je diepgevroren bij de toko. Zalige winkels, ik zou er uren in rondlopen. Hier vind je een lijst met alle winkels in je buurt. Vraag meteen even welke wonton je het beste neemt, er zijn echt veel soorten (van heel dun tot dikker, rond, vierkant, groot, klein …). Ik gebruikte hier de ronde variant van ongeveer 10 cm diameter.

Je ontdooit best enkele uren voor gebruik het hele pakje. Vul dan de blaadjes die je nodig hebt, verpak de rest weer goed in plasticfolie en vries het weer in. Ik weet het, ontdooide producten mag je niet opnieuw invriezen, maar ik doe dat altijd met wontonblaadjes en ik ben er nog!

Ingrediënten (voor ongeveer 35 dumplings)
pakje wontonblaadjes
400 gr gehakt (keuze uit: varkensgehakt, gemengd gehakt, kippengehakt of gehakt biefstuk)
koffielepel sesamolie (ook bij de toko)
2 koffielepels sojasaus
lenteui, één kleine stengel in fijne ringetjes gesneden
halve chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
2 soeplepels gescheurde korianderblaadjes
teentje look, uitgeperst
peper en zout naar smaak

Nodig:
elektrische stomer of mandje
bakpapier
zoete chilisaus (loempiasaus)

Zo maak je het
Meng het gehakt  met alle bovenstaande ingrediënten (behalve de chilisaus, het bakpapier en de stomer – ha ha) en kruid met peper en zout naar smaak.

Ik heb alle soorten gehakt getest en het varkensgehakt is hier wel echt het lekkerst! Als je gehakt biefstuk gebruikt, zoals hier op de foto’s, heb je een iets drogere dumpling. Kippengehakt is magerder dan het varkensgehakt, maar we gaan niet zeveren over tien brokken vet zeker? Klinkt heerlijk!

Leg in het midden van je blaadje een beetje gehakt zodat je het nog makkelijk kunt vouwen.
Neem een glas water, stop er je vinger in en maak met de top de randjes van  het wontonblaadje nat. Maak dan een soort van mandje en nijp het bovenaan dicht.

Knip kleine stukjes bakpapier waarop je iedere dumpling legt. Leg de papiertjes in de stomer of mandje. Ze mogen niet tegen elkaar aan duwen. Stoom de dumplings dan in een kleine tien minuten gaar. Als je ze uithaalt (let op van de hete stoom) dan merk je dat ze nog een beetje plakken en echt heet zijn. Goed gedaan, ze zijn klaar!

Warm serveren met chilisaus (nu nog uit de winkel – ben aan het broeden op een goed recept).

En dan nu genieten van een Oosterse naa-aa-aaacht!

IMG_0855


KORTVERHAAL| UITGESLAPEN

Het was op een bankje in het stadspark dat hij voor de eerste keer in zijn leven een Aziaat had gezien. Hij moet een jaar of acht zijn geweest en vroeg aan zijn moeder waarom die man daar op het bankje zo’n kleine ogen had. Zijn moeder vertelde hem dat die meneer waarschijnlijk nog niet zo goed wakker was. Vreemd, dacht hij toen. Het was tenslotte toch al na de middag geweest.

Een paar weken later kwam er een nieuw kindje in zijn klas. Eentje met dezelfde ogen als de man die hij daar op het bankje in het park had gezien. De juf vertelde dat hij uit China kwam en vroeg toen wat zij wisten over China. Hij antwoordde dat mensen daar heel lang slapen en zelfs dan nog niet echt uitgeslapen zijn. En dat halfnegen echt wel heel vroeg moet zijn voor dit jongetje, dat hem glimlachend aankeek.

Toen zijn ouders eens een keertje een weekend zonder hem weg wilden, bleef hij bij de jongen slapen. Nauwlettend hield hij het klokje in de logeerkamer in het oog. Pas toen daar een twaalf op verscheen, durfde hij voorzichtig de trap af. Hoewel hij al uren wakker was, liep hij de keuken in met een langgerekte geeuw. Zijn ogen kneep hij tot spleetjes.