IK MOCHT DE KATTEN HOUDEN met recept: orecchiette met pistache-pesto

KORTVERHAAL | IK MOCHT DE KATTEN HOUDEN

Elke ochtend gaat mijn buurvrouw op wandel met haar katten. Ze doet hen een leiband om en loopt rondjes in de buurt. Ze passeert twee keer langs mijn raam. Een keer om acht uur en een keer om twintig over acht. Ik heb ook twee katten maar ga er nooit mee wandelen. Zolang ze daar niet om vragen, houd ik dat zo.
Mijn katten heten Pis en Tache. Ze zijn vernoemd naar de noten die mijn ex-vrouw en ik op vrijdagavond in de zetel knabbelden. Meestal keken we tijdens het eten van de pistachenoten naar een film. Soms naar The Voice Kids.
Sinds mijn ex-vrouw bij me weg is, eet ik geen pistachenoten meer maar fantaseer ik over de buurvrouw. Om vijf voor acht ga ik aan mijn raam staan en wacht haar eerste passage af. Om kwart over acht ga ik opnieuw aan mijn raam staan en wacht tot ze een tweede keer voorbijloopt. Ik kijk naar mijn buurvrouw met Pis en Tache in mijn armen en lach naar haar want zwaaien lukt niet.
Mijn ex-vrouw weende eens toen we naar The Voice Kids keken. Een lief kind had vals gezongen en niemand had zich omgedraaid. Dat deed mijn ex-vrouw verdriet. Ik wilde haar troosten en zette Pis en Tache op haar schoot. Ik las een paar zinnen die op het zakje pistachenoten stonden aan haar voor. Er stond dat de inhoud ervan sporen van noten kon bevatten. Mijn ex-vrouw zei dat ze liever naar een film wilde kijken.
Ik mocht de katten houden.

 


RECEPT | ORECcHIETTE MET PISTACHE-PESTO

Het heeft jaren geduurd vooraleer ik die noten wilde eten maar nu ben ik er zot van. Geef mij pistachenoten, hele zakken pistachenoten! 

Ingrediënten (4p)
500 gr orecchiette
50 gr + 30 gr pistachenoten (gewogen met het schelpje eraf)
50 gr grana padano
8 el olijfolie
1 teen look
1 citroen
Verse basilicum, kinderhandje
Verse munt, kinderhandje
4 lente-uitjes
Mozzarella, 1 bolletje
Pecorino

Zo maak je het
Kook de orecchiette volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en laat afkoelen onder koud stromend water. Zet aan de kant.

Maak de pistache-pesto: doe 50 gr pistachenoten, grana padano, olijfolie, look en basilicum in een cutter en maal fijn. Doe er naar smaak citroensap, peper en zout bij.

Snij de lente-uitjes in fijne reepjes (julienne). Hak de munt fijn. Scheur de mozzarella in plukjes. Hak de overige pistachenoten in stukjes.

Meng de pesto onder de afgekoelde orecchiette. Doe er de mozzarella en lente-ui bij. Strooi er de fijngehakte pistachenootjes op en maal er wat zwarte peper over. Doe er citroenzeste (rasp de schil) van een halve citroen overheen en werk af met krullen pecorino (gebruik hiervoor een dunschiller).