MINESTRONE met kortverhaal: het vet is van de soep

RECEPT | MINESTRONE

Kou-oud! Ontdooi je wintertenen met deze royale maaltijdsoep. Doe je pyjamabroek aan, nestel je in de zetel met een dekentje en geniet van een dampende kom soep. Lekker warm! 

Ingrediënten (zeker voor 4 personen en de rest kan in de diepvries)
1 ui
2 teentjes look
6 stevige wortels
Een halve bussel groene selder
2 loskokende aardappelen
Paarse boerenkool of snijbiet of paksoi (als er maar blad aan hangt)
2 grote blikken tomaten in stukjes (die van 480 gram)
1 blik cannellinibonen
Blok parmezaanse kaas
1,5 liter groentebouillon (neem verse bouillon of los een bouillonblokje op in anderhalve liter kokend water)
Peterselie voor de garnering

En ook je grootste kookpot!

Zo maak je het
Eerst alles snijden: ui versnipperen, look persen, aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden, wortels in fijne schijfjes snijden, de selder in kleine blokjes hakken (en de helft van de blaadjes ook in stukjes scheuren), de stengels van de paarse boerenkool in kleine blokjes snijden (en hier ook de helft van het bladgroen in stukjes scheuren).

IMG_2469.JPGStoof de fijngesnipperde ui en de geperste teentjes look aan in wat olijfolie, op een laag vuurtje. Als de ui glazig is, zet je het vuur wat hoger en stoof je ook de wortels, selder, aardappelen en boerenkool aan.
Laat kleine tien minuutjes goed stoven. Zorg wel dat het niet aanbakt. Doe eventueel een heel klein beetje water in de pot.

Doe er dan twee grote blikken tomaten in blokjes bij. Laat opnieuw goed meebakken, en voeg er dan anderhalve liter groentebouillon aan toe.

Hak de blok parmezaan in twee en doe het stuk met het korstje in de soep. Laat maar meekoken. De kaas zorgt voor rijke, volle smaak en maakt het ook meteen wat meer ciao bella! Voeg nu ook het loof van de selder en paarse boerenkool toe.

Laat het geheel een half uurtje stevig doorkoken en kruid met peper en zout naar smaak. De wortels moeten ietwat zacht, of toch zeker beetgaar zijn.

Spoel ondertussen de bonen onder stromend water, voeg ze dan bij de soep. Laat nog vijf minuten stevig doorkoken.

Klaar! Serveer met verse peterselie en geraspte parmezaan. Gezellig, hé!

IMG_2480.JPG


KORTVERHAAL | HET VET IS VAN DE SOEP

“Het vet is van de soep”, mompelt hij en hij doet de voordeur open.
De trolley met het kapotte wieltje rolt achter hem aan en botst met een doffe klap van het opstapje op de klinkers van het voortuinpaadje.

“Gaat gij het nu werkelijk afbollen langs de voordeur?”, vraagt zij hem koel.
Eigenlijk moet ze lachen, wie trapt het nu af langs de voordeur? Maar ze houdt zich in. Lachen zou nu uiterst ongepast zijn.

Als het kapotte trolleywieltje het van de klap begeeft en het gras inrolt, sneuvelt haar voornemen en barst ze in lachen uit. Geen glimlach, een uitlach.

“Het loopt hier allemaal in de soep!”, roept hij.

Ze lacht niet meer. Ze kijkt naar hem. Naar haar man die gebukt in het gras staat, op zoek naar een kapot wieltje. Het is een triestig gezicht. Het gras staat veel te hoog.