LOLLEPOT met recept: zomerse risotto (one pot wonder)

KORTVERHAAL | LOLLEPOT

Ik loop over straat. Voor me loopt een vrouw, haar knieën staan te ver uit elkaar. Het getik van haar hakken op het asfalt klinkt anders. Doffer dan bij andere vrouwen op hakken. Het is een raar gezicht. O-benen op hakken.

Dat is zeker een pot, denk ik. Ik denk het luidop. Ze draait zich om. Haar knieën staan echt te ver uit elkaar. Ze vraagt hoe ik het weet, van dat pot zijn. Ik zeg haar dat ik het zie. Ze vraagt of het misschien haar knieën zijn die haar hebben verraden.

Met deze pot wil ik praten, denk ik. Ik denk het opnieuw met mijn stem. Op het terras vertelt ze mij waarom potten potten genoemd worden. Ze zegt dat het van lollepot komt en dat dat een warme pot van steen is die vrouwen vroeger onder hun rok tussen hun benen zetten, om het wat warmer te krijgen. Ze vraagt of ik haar zo wil noemen, Lollepot. En of ik het niet erg vind van haar knieën. Ze zegt dat ze het altijd al geweten heeft, dat die te ver uit elkaar staan.


RECEPT | ONE POT WONDER: ZOMERSE RISOTTO

Potten, potten, potten … Ik weet eigenlijk alleen maar iets van kookpotten. En voor risotto heb je maar ééntje nodig!

Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
Glas droge witte wijn
1 liter groente- of kippenbouillon
Sjalotje, gesnipperd
Teentje look, fijn gehakt
1 citroen
Verse munt
Verse bladpeterselie
2 lenteuitjes
Courgette
4 handjes diepvrieserwtjes
Coppa di parma, pakje
Blok parmezaanse kaas
Olijfolie

IMG_1252

Zo maak je het
De verse muntblaadjes en de bladpeterselie hak je fijn, de coppa scheur je in kleine stukjes. De parmezaan rasp je. De citroen moet je goed wassen, en de schil raspen (zeste – enkel het geel, niet het wit!). De lenteui snij je in dunne ringetjes.
Was de courgette en snij er met een julienne dunschiller slierten van, zodat je spaghetti van courgette bekomt.

Stoof in een pan het fijn gehakte teentje look aan in wat olijfolie, op laag vuur. Doe er de courgetteslierten bij en verhoog het vuur. Bak kort aan en hou de slierten apart.

In dezelfde pan verhit je weer wat olijfolie op laag vuur en stoof je het sjalotje aan. Als de ui glazig wordt dan voeg je de rijst toe tot die een beetje doorschijnend wordt. Blus dan met een stevig glas witte wijn. Blijf roeren tot de wijn verdampt is, en voeg vanaf dan de bouillon toe, pollepel per pollepel, tot die telkens weer verdampt is. Regelmatig roeren!

Als de risotto bijna klaar is (nog een heel klein beetje hard vanbinnen – misschien heb je niet alle bouillon nodig) dan voeg je geraspte parmezaan toe tot je een smeuïg geheel bekomt. Voeg de diepvrieserwtjes (die snel zullen ontdooien in de risotto) toe en de gebakken courgetteslierten en roer nog even. Daarna voeg je naar smaak de munt, peterselie, een eetlepel zeste en de lenteui toe.
Helemaal op het einde meng je er de coppa door.

Kruid met peper en een beetje zout (de parmezaan en coppa zijn ook al vrij zout) en nog een scheutje citroensap bij om het iets frisser te maken. Nu zou de risotto helemaal klaar moeten zijn: gaar langsbuiten met wat beet vanbinnen.

Werk af met nog wat munt, peterselie en parmezaan. Voilà zie, speciaal voor u: een ‘one pot wonder’!

FullSizeRender-4