LENTEFEEST ‘DE STIENGEBODEN’ met recept: macaroni cupcakes

 

Zaterdag 4 juni. Het lentefeest van Stiene. De dág van Stiene.
Enkele weken ervoor kwamen we er al snel achter hoe die dag er zou moeten uitzien.

“Zeg eens Stiene, wat eet jij het liefste van alles in de wereld?”
“Groentjes! Rauwe groentjes! En Stilton, dat is van die schimmelkaas!”

Omdat wij uit de mond van een zesjarige eerder frietjes, ijscrème en pizza hadden verwacht – pas op, dat ging ook in ons kraam gepast hebben, daar niet van – keken we elkaar twee seconden verbaasd aan. Maar al snel kwamen de ideeën: lenterolletjes! gazpacho! toastje Stilton! En uiteindelijk ook nog een macaroni cupcake (ah! toch nog iets typisch voor kinders! maar de grote mensen op het feest waren er precies ook niet vies van).

In ons gesprekje met de mondige Stiene kwamen we ook te weten dat het nogal onbegrijpelijk is dat meisjes uit vrije wil een broek zouden dragen (wie heeft daar nu zin in?) en dat niemand met Fiel kan trouwen, ‘want dat ga ik al doen’. En dus creëerden we speciaal voor Stiene ‘De Stiengeboden’. Het ontwerp lieten we drukken op placemats én op een grote bache die ter hoogte van het orgel in de (uiteraard ontwijde) kapel hing. Kwestie dat iedereen wist wat er kon en mocht die dag.

RECEPT | MACARONI CUPCAKES

Macaroni met kaas en ham, el classico! Maar dan in een andere vorm. Heerlijk hapje en ook ideaal voor je overschotjes macaroni. 

Ingrediënten (voor minimum 24 minicupcakes)
100 gr elleboogmacaroni
een plak ham van 0,5cm, in kleine blokjes gesneden
50 gr vers gemalen gruyère + extra om te garneren
50 gr vers gemalen cheddar
2 dl melk
20 gr bloem
20 gr boter
nootmuskaat
cayennepeper
peper en zout
bakvorm voor 24 minicupcakes

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°.
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking.

Ondertussen maak je de roux. Smelt de boter op een zacht vuurtje en doe er dan de bloem bij. Blijf roeren tot je een massa bekomt zonder klonters. Laat de roux even goed bakken. Als je koekjes ruikt mag je er de melk bijdoen.
Blijf roeren tot tot de melk is opgenomen en je een gladde bechamelsaus bekomt.

Roer er nu beetje per beetje de gemalen kazen door, en laat die smelten. Kruid naar smaak met nootmuskaat, cayennepeper, peper en zout.

Meng de gekookte pasta en de blokjes ham door de kaassaus.

Vet je cupcakevorm goed in met boter. Verdeel het mengsel dan over de vormpjes en garneer ze met nog wat extra gemalen kaas. Bak ze ongeveer 20 minuutjes in de voorverwarmde oven.

Ze zijn het lekkerst warm! Als ze zijn afgekoeld stop je ze gewoon een half minuutje in de microgolf. De dag erna zijn ze ook zeker nog lekker, maar wie heeft daar nu overschot van?

(Wie een restje lenteui heeft kan dat ook altijd door het beslag mengen.)

13451111_1376244415735837_863111380_n

LENTEFEEST | DE STIENGEBODEN

13459486_1376244029069209_40175337_n