KOKEN VOOR FIETSCLUB DRIPENDROVER met recepten: slaatje met witte Tom Boonen en Serge 'Mozza' Baguet

Het is zaterdag. Vier uur in de namiddag. Omdat we dachten dat het nog maar twee uur was, reden we nogal gehaast – rijdt gij al uit dat gat, ik zet de kar weg! – en met een kofferbak vol ingrediënten van de plaatselijke Delhaize naar de keuken waar het allemaal moest gebeuren. Met een gezonde dosis spanning en een nog gezonder glas cava erbij schoten we in gang. Want tegen kwart over zes verwachtten ze ons (en vooral onze gerechten) op een barbecue.

Ze, dat zijn de mannen en vrouwen achter de Izegemse fietsclub dripendrover, die dat weekend de recreatieve fietstweedaagse Izegem-Belle organiseerden. Om de druk een beetje van de banden te halen, kwamen ze zaterdagavond met z’n allen samen in een schone West-Vlaamse tuin om er een paar goeie stukken côte à l’os op de rooster te zwieren. En bon appelire mocht voor een paar aperitiefhapjes, het dessert én de groentegerechten zorgen.

Fietsen en eten, dat gaat goed samen, dachten we.
En dus stelden we een menu samen met een knipoog naar enkele toppers uit de wielerwereld:

 

Aperitiefhapjes
Nacho’s met Salsa Valverde
Serge ‘Mozza’ Baguet

Groentegerechten
Slaatje met Witte Tom Boonen
Rode Bieter Weening
Worteltjes met Greg Lemondressing
Bjarne Rijst
Chasse Patattesla

Dessert
Sven Ijs met Alberto Côte d’Or chocoladesaus

 

En bon appelire zou bon appelire niet zijn mochten we geen receptjes delen.
Wij presenteren u: het slaatje met witte Tom Boonen en de Greg ‘Mozza’ Baguet.
Smakelijk!


RECEPT | Slaatje met witte tom boOnen (salade met witte bonen)

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 blikjes cannellinibonen (of gedroogde, maar die moeten eerst een nachtje weken en dan koken)
1 gele paprika
1 tomaat
1 rode ui
3 stengels lente-ui
verse koriander
witte wijnazijn
verse zwarte peper en zout

Zo maak je het
Spoel de boontjes in een zeef onder koud stromend water zodat het bewaarvocht er helemaal afspoelt.
Snij de paprika en de rode ui in kleine blokjes, hak de lente-ui in fijne ringetjes. Scheur de blaadjes van enkele takjes koriander (naar smaak) fijn en meng alle ingrediënten samen. Kruid af met peper en zout en overgiet de salade met enkele soeplepels witte wijnazijn. Proef af en toe, je wilt een friszurige smaak in je mond, geen kilo smoelentrekkers. Lekker bij de barbecue of als lunch!


RECEPT | serge ‘mozza’ baguet (Stokbrood met mozzarella en pesto)

Ingrediënten (als hapje voor pakweg 6 personen)
1 stokbrood
1 potje pesto
2 bolletjes mozzarella
verse zwarte peper

Zo maak je het
Snij het stokbrood in twee. Snij daarna met een broodmes beide delen om de centimer in, maar niet tot aan de bodem. Je wilt dat het stokbrood in sneetjes wordt verdeeld zonder dat het uit elkaar valt. Snij de mozzarella in fijne sneetjes en kruid die met peper.
Leg de grill van je oven aan.
En dan nu, het fijnste werkje! Smeer met een mes pesto in iedere opening en prop er een gekruid sneetje mozzarella in. Smeer er daarna nog wat pesto bij, gebruik je fijne vingertjes om die daarna met veel smaak af te likken.
Leg beide helften van het stokbrood onder de hete grill. Hou het een beetje in de gaten! Als het brood lekker krokant is en de mozzarella zalig gesmolten, dan is het klaar.

Zevende hemel. Best niet alleen opeten, ik spreek uit ervaring (buikpijn).


DE SFEER | IN EEN PAAR BEELDEN