HET CADEAUBOEK met recept: take away ontbijt

KORTVERHAAL | HET CADEAUBOEK

Tegenover me in de trein leest een man een boek. De kaft van het boek is ingepakt met cadeaupapier. Lichtblauw, met gouden bolletjes. Ik vraag hem waarom hij de kaft van zijn boek inpakt met cadeaupapier. Hij zegt dat dat mijn zaken niet zijn en leest verder.

Gisteren zat ik ook op de trein. In de drie overige zetels zaten drie vriendinnen. Eentje was zwanger, een andere hoogzwanger en de derde had al een baby op schoot. De twee zwangere vrouwen praatten tegen de baby met hoge stemmetjes. De baby keek naar mij en draaide met zijn ogen.

De man tegenover me legt zijn ingepakt boek op het tafeltje tussen ons in. Ik vertel hem dat ik gisteren ook al op de trein zat, met drie vrouwen waarvan er twee zwanger waren en een al een baby had. Ik vertel hem over hun hoge stemmen en de baby die met zijn ogen draaide. De man kijkt naar buiten en zegt dat dat zijn zaken niet zijn. Ik zeg dat hij een asociale klootzak is en vast een klein piemeltje heeft. Snel pak ik het ingepakte boek en loop er de wagon mee uit. In het gangetje scheur ik het cadeaupapier van het boek. Er staat: zo maak je een hangbuikzwijntje tam.


recept | take away ontbijt

Eten op de trein kan echt ambetant zijn. Uw sjaal hangt vol croissantkruimels, uw mond vol choco en niemand heeft er iets van gezegd. Bedankt hee. Voor al die slachtoffers van asociale treincollega’s heb ik de oplossing: ontbijtrepen! Één keer maken = ontbijt voor gans de week!

Ingrediënten (voor 10 repen)
250 gr walnoten, in kleine stukjes gehakt
200 gr amandelnoten, in kleine stukjes gehakt
50 gr moerbeien
150 gr zachte veenbessen
100 gr sultanarozijnen
50 gr rice krispies (beste cornflakes ooit)
225 ml kandijsiroop
snuifje zout
snuifje kaneel

Zo maak je het
Meng de noten, moerbeien, veenbessen, rozijnen en rice krispies door elkaar. Verwarm de kandijsiroop op een zacht vuurtje, niet laten koken. Meng de warme siroop met de mengeling en kruid met zout en kaneel.
Bedek een bakblik met bakpapier en stort het mengsel er op. Leg er een ander blad bakpapier op en druk stevig aan. Laat helemaal afkoelen.
Stop het bakblik daarna een tiental minuten in een hete oven van 150°, en laat helemaal afkoelen en hard worden. Snij in repen, of vierkantjes, al naargelang uw goesting.

Bewaar in een luchtdichte doos en neem ’s morgens mee op de trein.

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!