herinneringen op hoogpolig rood tapijt met recept: mossels op de barbecue

KORTVERHAAL | HERINNERINGEN OP HOOGPOLIG ROOD TAPIJT

Hij was veertien en zij ook. Ze zaten in kleermakerszit recht tegenover elkaar, op een dieprood hoogpolig tapijt in haar zolderkamer. Er stond nochtans een bed, want de zolderkamer was ook haar slaapkamer. Maar ze waren veertien. En twee veertienjarigen op een bed in een zolderkamer, dat vraagt om gênant gefriemel. Of net niet, wat de situatie er alleen maar gênanter op maakt. Ze hadden geen zin in ongemakkelijke scènes, dus waren ze zonder die reden echt uit te spreken beiden spontaan op de grond gaan zitten. Het enige waar ze mee friemelden, waren de rode draden van het hoogpolig tapijt.

“Toen ik vier of vijf was, heb ik eens een BiFi-worst in mijn gat gestoken.”
Ze hadden eerst wat naar muziek geluisterd, zonder al te veel te praten, maar ineens had zij hem gevraagd wat zijn vroegste herinnering was. Het moest iets zijn wat hij heel bewust meemaakte, zei ze, niet iets waarvan hij denkt dat het een herinnering is omdat hij er ooit een foto van zag. Hij wist maar al te goed wat zijn eerste bewuste herinnering was, maar hij had zichzelf al zijn hele leven gezworen die kennis nooit wereldkundig te maken. Laat staan het toe te geven aan een meisje. En al zeker niet aan haar. Maar hij deed het toch. En zij reageerde niet eens zo verbaasd.
“Waarom?”, vroeg ze serieus. Hij schaamde zich een ongeluk, maar kon nu onmogelijk terug.
“Ik wilde weten of een poep kon proeven.”
“En?”
“Neen.”
“Je proefde niks? Het is te zeggen, je gat proefde niks?”
“Neen.”
“En heb je die BiFi-worst daarna nog opgegeten?”
“Natuurlijk niet.”

Geen krimp gaf ze. Ze bleef hem alleen maar recht in zijn ogen kijken. Niet een keer lachte ze. Zelfs geen glimlach. Hij daarentegen voelde zijn kop zo rood kleuren als het tapijt waar ze op zaten. En dus besloot hij de aandacht op haar te vestigen en haar dezelfde vraag voor te leggen. Toen ze begon te vertellen, trok ze hard aan de draden van het rode tapijt.

“Hoe oud ik precies was, weet ik niet meer, alleszins te klein om alleen op het strand rond te lopen. Ik was schelpen aan het verzamelen, toen ik plots besefte dat ik alleen was. Er was niemand meer op het strand. Toen ben ik naar de dijk gelopen en het eerste het beste restaurant binnengegaan. Het was een mosselrestaurant en het stonk er verschrikkelijk. Pas toen het meisje dat in de zaal werkte naar me toe kwam, besefte ik dat ik daar in mijn blootje stond. Ik heb me toen geloof ik voor het eerst in mijn leven geschaamd. En ik ben ervan overtuigd dat ik daarom ook geen mossels lust.”

Misschien komen twee veertienjarigen die alleen op een zolderkamer zitten hoe dan ook in een ongemakkelijke situatie terecht, had hij gedacht. Daar is niet eens een bed voor nodig. Een hoogpolig rood tapijt volstaat.


recept | MOSSELS OP DE BARBECUE

Mmmmmossels! Natuur, met witte wijn, in de room of met Ricard, het smaakt allemaal. Dit keer iets origineler, als voorgerecht. En dan nog op de barbecue. En mét spek! Nee, dat is niet raar. Eerst proeven!

Ingrediënten voor 4 personen (voorgerecht)
1 kg mossels
gerookte spekblokjes, pakje van ongeveer 200 gr
4 takjes rozemarijn
2 citroenen
vers gemalen zwarte peper
Aluminiumfolie

Zo maak je het
Vraag aan een man om de barbecue aan te leggen. Die mag goed heet worden (de barbecue).IMG_1649

Bak de spekblokjes kort aan op een héél hoog vuur. Gebruik een antikleefpan, dan heb je  geen boter nodig (er komt genoeg vet uit het spek als je dat bakt).

Spoel de mossels verschillende keren in koud water zodat er geen zand meer aan hangt. Verwijder baarden en de kleine schelpjes die erop hangen. Gebroken mossels gooi je weg. Schelpen die ferm openstaan verdienen een tik op de gootsteen. Als ze niet spontaan een beetje dicht gaan, gooi je ze ook beter weg.

Pers beide citroenen uit.

Scheur vier lange stukken aluminiumfolie af en plooi die dubbel voor de stevigheid. Plooi de vellen tot bakjes om dan straks dicht te doen tot een papillot.

Verdeel de mossels over de vier bakjes. Giet er het citroensap over, doe er de spekblokjes bij, ga er over met de pepermolen (niet te zuinig zijn, mossels hebben veel peper nodig), en leg op ieder hoopje een takje verse rozemarijn.

Plooi de papillotten dicht en leg ze naast elkaar op de hete barbecue. Na een dikke vijf minuten (doe eens een papillot open en let op dat je je vingertjes niet verbrandt) zouden de schelpen moeten openstaan en zijn ze klaar om op te eten!

IMG_1664