heimwee met recept: slaatje met gerookte forel

KORTVERHAAL | HEIMWEE

“Die retrotrend is nu de eerste hype in jaren die ik echt snap.”
“Waarom?”
“Omdat het vroeger allemaal beter was, tiens.”
“Ja, maar ik snap niet dat mensen per se zo ver terug willen kijken. De jaren zestig en zeventig, oké, maar de jaren negentig, dat waren nog eens tijden!”
“Ik zie de dozen Smiths nog in onze kelder staan. Ons ma wilde koste wat het kost de drie flippo’s die ik nog mankeerde vinden. Chips dat wij gefret hebben! En ik heb mijzelf ooit in slaap geweend omdat mijn Tamagotchi was doodgegaan. Ik had het beest twee dagen niet gewassen.”
“Vuilaard.”
“Was uw broer ook geen gabber? Die van mij kwam thuis van school en stond een ganse avond op zijn kamer te hakken.”
“Terwijl gij een potje zat te bleiten op Volumnia zeker.”
“Tja, schaamte bestond nog niet. Je kon nog gewoon Asibille O roepen op tv.”
“Ik ga het zeggen Walter!”
“Jong, in de jaren negentig was alles nog gemakkelijk.”


RECEPT | SLAATJE MET GEROOKTE FOREL

Zweten, puffen, blazen! Joepie, tijd voor koude pla!  
Een groot stuk gepocheerde zalm met daarrond gevulde eitjes, een goeie schel hesp, tomatenroosjes en kiwibloemen, pechen met tonijn en koude patatjes. En een klak mayonaise of cocktailsaus.
Retro is trending, maar die jaren-negentig-schotels hoeven voor mij niet meer terug te komen (die klak mayonaise mag wel blijven). Geef mij maar de lekkerste sla ter wereld en fris fruit! 

.Ingrediënten (lunchmaaltijd, 1 persoon)
2 handen vol gewassen rucola
Halve rode ui in ringen
Granny smith appel in reepjes gesneden
3 volle eetlepels zure room of volle yoghurt
Koffielepeltje mosterd
Pakje gerookte forel of makreel (ligt in de winkel bij de gerookte zalm), 125 gram
2 eitjes

Zo maak je het
Kook de eitjes zeker 10 minuten en hou ze dan onder koud stromend water.
Meng de mosterd bij de zure room of yoghurt.
Doe de forel in stukjes.
Als de eitjes helemaal zijn afgekoeld snijd je ze in schijfjes.

Meng de rucola met de ringen rode ui en de reepjes appel. Roer er naar smaak een lepel van de mosterddressing door. De rest van de dressing kan je makkelijk twee à drie dagen goed afgedekt bewaren.

Doe er de stukken gerookte vis en plakjes ei erbij.

Alles in een tupperware potje en meenemen voor een zomerse lunch! Wel fris bewaren, natuurlijk.