HAWAÏAANSE POKÉ met kortverhaal: Damiaan

RECEPT | hawaïaanse poké

Sinds mijn zesde (kan ook mijn zevende geweest zijn, het is echt lang geleden), wil ik op vakantie naar een tropisch eiland. En liefst naar Hawaï. Omdat het me momenteel ontbreekt aan een reisgids over deze exotische locatie en ik geen lege agenda heb, heb ik me dan maar toegelegd op de Hawaïaanse keuken. Een zeer goeie vervanger. Maar wel nog altijd een vervanger. Ontdek Poké (zeg pokay)!

Ingrediënten (4p voorgerecht)
400 g zeer verse zalmfilets, zonder vel
200 g sushirijst
2 lente-uitjes
1 el wit en 1 el zwart sesamzaad
2 el geroosterde sesamolie
2 el sojasaus
3 cm verse gember
Grof zeezout
3 limoenen
Santa Maria wasabi en sesammix (kruidenmolen)

Zo maak je het
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.

Rooster in een hete pan heel kort de sesamzaadjes. Snij de lente-uitjes in zeer fijne ringetjes. Snij de zalm in blokjes van anderhalve centimeter.

Meng de sesamolie met de sojasaus. Rasp er de verse gember onder. Doe het mengsel over de zalmblokjes. Meng er de helft van de lente-uitjes bij. Schenk er het sap van één limoen bij. Maal er de wasabi en sesammix over. Niet te zuinig zijn! Kruid verder af met grof zeezout.

Schep de rauwe zalm over de afgekoelde rijst. Strooi er de rest van de lente-uitjes en de geroosterde sesamzaadjes over. Serveer meteen met extra partjes limoen. 

Hula, baby!


KORTVERHAAL | DAMIAAN

Vandaag ontdekte ik dat Hawaï een groep eilanden is. Ik ken niets van buitenlanden, zeker niet van buiteneilanden. Laat staan van vulkanische buiteneilanden. Maar een vriend van me verhuisde naar een Hawaïaans eiland en dus zocht ik er wat over op, over Hawaï. Mijn vriend woont nu op Molokai. Nochtans is hij melaats noch lepreus.
Mijn vriend heet Jozef De Veuster. Dat komt omdat de familienaam van zijn vader De Veuster is en zijn moeder Jozef een mooie naam vond. Zo gaat het vaak met naamgeving. Toen Jozef De Veuster acht was, vertelde de juf over melaatsen en Jozef De Veuster. De ganse klas keek naar hem.
Met de jaarlijkse Damiaanactie trok Jozef De Veuster de straat op, belde bij mensen aan en zei: ‘Hallo, mijn naam is Jozef De Veuster, wilt u misschien een pak stiften kopen?’ Hij verkocht maar één pak stiften.
Mijn vriend Jozef stuurde me gisteren een e-mail om te vragen wanneer ik op bezoek kom op Molokai. Hij schrijft dat het er heerlijk toeven is en dat je er geen lepra meer ruikt. Wel staat er volgens mijn vriend Jozef een groot standbeeld van Jozef De Veuster. Hij vraagt of het geen leuk idee is dat hij op het standbeeld kruipt en dat ik dan een foto neem. Hij ondertekende de mail met Damiaan.