GROOTKEUKEN met recept: pittige kippensoep

KORTVERHAAL | GROOTKEUKEN

De lekkerste bolognesesaus die ik ooit at kreeg ik op de afdeling intensieve zorgen. De saus was niet voor mij bedoeld maar voor mijn man. Die was zo hard met zijn hoofd tegen de deur gelopen dat zijn bewustzijn dacht van ja laat maar. Toen ik de verpleegsters op de afdeling vertelde wat er was gebeurd, hielden ze hun kopjes schuin. Op de gang hoorde ik een van hen zeggen dat er weer eentje was binnengekomen die tegen de deur was gelopen. Die laatste vijf woorden sprak ze uit met een stuk frangipanetaart in haar mond. De eetbare vervanger van wat op tv cursief ondertiteld zou staan, of tussen van die aanhalingstekens.

Had ik mijn man afgeranseld dan had ik niet naast zijn ziekenhuisbed gezeten maar in mijn bad, sigaretten rokend en nadenkend over een plausibele verklaring om me uit deze hachelijke situatie te redden. Dat hij domweg met zijn kop tegen de deur was geknald bijvoorbeeld, mijn domme domme man. Maar ik zat niet in mijn bad en wel op een klapstoel. Omdat hij nog steeds bewusteloos was toen iemand pasta met bolognesaus kwam brengen, at ik die maar zelf op. Het was de lekkerste bolognesesaus die ik ooit heb gegeten.

Op het moment dat mijn man ontwaakte stond ik mijn borsten te tonen aan de kok in de grootkeuken.

Een paar uren later stonden we buiten. Het rechteroog van mijn man was dik met paars en groen. Achter de glazen schuifdeur keken de verpleegsters ons na. Ze hielden hun hoofden schuin. Thuis hing ik het recept met een magneetje op de koelkast.
Het bad was opgedroogd.


RECEpt | PITTIGE KIPPENSOEP

Wie in het ziekenhuis ligt moet snel genezen. Om snel te genezen eet je beter niet van het grootkeukending van het ziekenhuis, maar wél van deze kippensoep! 

Ingrediënten (voor dagen kippensoep)
1 kip
1 dikke stengel prei + 1 stengel apart houden
4 stengels selder
3 wortels + 2 wortels apart houden
1 grote ui
1 kruidentuiltje (met laurier, tijm en peterselie)
1 hardgekookt eitje per persoon
tiental zwarte peperbollen
1/2 rode chilipeper, zonder zaadlijsten
Gedroogde uitjes (als je dat lekker vindt)
Koriander (tenzij je vindt dat dat naar zeep smaakt)
1 hardgekookt eitje per persoon

Zo maak je het
Doe de kip in een héél grote kookpot. Voeg water toe tot de kip helemaal onder staat. Dat zal al rap 3,5 of 4 liter water zijn. Snij de dikke stengel prei, de 4 stengels selder, de 3 wortels en de ui in grove stukken. Doe die bij de kip, samen met het het kruidentuiltje, de zwarte peperbollen en de halve chilipeper.

Breng alles aan de kook en laat dan 2,5u tot 3u op een zacht vuurtje sudderen.

Haal daarna de uiteen gevallen stukken kip uit de soep en giet alles door een zeef. Bewaar de bouillon. De andere groenten en kruiden mogen weg.

Pluk het vlees van de stukken kip en doe ze bij de hete bouillon. Kruid met peper en zout naar smaak.
Snij de apart gehouden stengel prei in fijne julienne. Snij de 2 wortels in dunne schijfjes.
Doe de kippenbouillon in kommen en garneer met de fijngesneden prei, wortel en een in twee gesneden hard gekookt eitje. Werk naar goesting af met gedroogde uitjes en koriander.

Beterschap!