examenkost: pasta met zalm en spinazie met kortverhaal: het was ook maar een gokje

RECEPT | examenkost: pasta met zalm en spinazie

Beste student,
op dit moment ben je waarschijnlijk aan je bureau gekluisterd. Aan je billen slobbert een heel erg sexy joggingbroek en de fluostift lijkt vergroeid met je handen.

Examens = ellende, miserie en traantjes. Maar ook de periode met oncontroleerbare lachbuien en de plotse neiging om te kuisen of je cd-rek alfabetisch te ordenen.

Wij sleuren je erdoor met ontspannende lectuur en brainfood om je grijze massa in lichterlaaie te zetten. Want vergis je niet, je hebt het juiste voedsel nodig om je hersenen op volle toeren te doen draaien.

Dit recept is op studentenmaat gemaakt: je zet het in minder dan 25 minuten op tafel en het kost amper 2,72 euro per persoon. Alle ingrediënten komen uit jouw favoriete supermarkt: den Aldi. 

Ingrediënten (2 personen)pasta met zalm en spinazie
Volkoren pasta, 250 gr > voor een energieboost
3/4 zak bevroren spinazie > bevordert de werking van de hersenen
1 verpakking diepvrieszalm > goed voor het geheugen
Flesje light room > omdat ze geen ricotta hadden in den Aldi
Halve ui
2 teentjes look
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
’s Morgens haal je de zalm uit de verpakking en leg je die afgedekt in de koelkast (opstaan moet je toch). Tegen de avond is die perfect ontdooid.

Zet water op voor de pasta, en kook die gaar volgens de verpakking. Doe de bevroren spinazie in een kom geschikt voor de microgolf en verwarm tot de spinazie op temperatuur is. Af en toe in roeren en afkruiden met peper en zout.
Bak de vis op een zacht vuurtje in wat olijfolie en maal er peper over. Je ziet aan de zijkant tot waar de zalm al gaar is. Zie je de verkleuring bijna tot aan het midden, draai de moot dan om.

Als de vis gebakken is haal je hem uit de pan en snij je hem in stukjes.
Stoof de ui en de look aan in de overgebleven olie en giet er dan de room over. Roer het aanbaksel van de pan los en kruid de room met peper en zout. Laat de saus wat indikken.

Doe de spinazie en de zalm bij de room. Verdeel de pasta over twee borden en doe de saus er over.
Klaar!

IMG_0324

Nog twee tips:notenmengeling met pure fondant
– Een zacht gekookt eitje bij je ontbijt. Stimuleert je geheugen.
– In plaats van snoepjes en koekjes eet je tussendoor beter notenmengeling waar je stukjes fondant chocolade (van meer dan 70% cacao) door mengt. Goed tegen geheugenverlies. Notenmengeling en chocolade ook van den Aldi!

Niet opgeven, de zomer lonkt!


kortverhaal | het was ook maar een gokje

Voor mij in de aula zit een jongen. Een jongen met een vlecht.
Een jongen met een vlecht!

Niets tegen mannen die hun haren laten groeien. Van mij mogen ze dat zelfs redelijk ver laten komen. Meer nog, er zijn er die er in slagen om er zo nog behoorlijk aantrekkelijk uit te zien. En natuurlijk hangen die haren soms in de weg, en natuurlijk mogen ze die van mij samenbinden in een staartje. Een knotje desnoods, als hun kaaklijn sterk genoeg is. Maar wat in godsnaam heeft die jongen naast me gedacht, toen hij deze ochtend uit de douche stapte?
Zou ik mij vandaag niet eens een vlechtje leggen?

Voor mij ligt een blad met vijftien vragen. Ik word verondersteld die eerst grondig te lezen, er dan diep over na te denken om tenslotte het juiste bolletje in te kleuren. Voor mij niet meer dan een simpel partijtje gokken. Hoe meer juiste bolletjes ik zwart kleur, hoe groter de kans op een zomer zonder zorgen. Hoe meer bolletjes ik wit laat terwijl ze zwart hadden moeten zijn, hoe groter de kans dat ik over een paar maanden opnieuw achter vlechtmans zit te zweten.

Een dik uur later sta ik in de gang. Ik heb de vragen niet grondig gelezen, heb er al zeker niet diep over nagedacht, maar ben er gerust in dat op mijn blad de juiste bollen zijn ingekleurd.
Jackpot baby.

De jongen met de vlecht staat er ook. Zijn kameraad wijst lachend naar het gedrocht in zijn haren.
Ja zeg, hoor ik hem zeggen, het was ook maar een gokje.