DOOPFEEST ‘CARTE BLANCHE’ met recept: ceviche

Zaterdag 19 maart. De kleine Blanche – net één jaar geworden – wordt gedoopt.
En bon appelire mag ervoor zorgen dat het feest iets onvergetelijks wordt.
Of tenminste toch heel tof.

En dus doopten wij het feest ‘Carte Blanche’ en gingen daar al kokend en schrijvend mee aan de slag.
Op het menu stonden vier hapjes en een hoofdgerecht, met zoveel mogelijk witte ingrediënten. Van een ceviche van kabeljauw en een witte pizza tot kippenragout met enoki.
De tafel fleurden we op met Blanche-gedichtjes en na al dat lekkers kon iedereen die daar zin in had aan het schrijven: drie korte verhalen over Blanche moesten nog afgewerkt worden…


het ‘carte blanche’ menu | witte ingrediënten

HAPJES
geitenkaas met prei en krokante serrano
ceviche van kabeljauw
pizza blanca
knolseldersoepje

HOOFDGERECHT
kippenragout met enoki en kroketjes


RECEPT | CEVICHE 

Ceviche is een Peruviaans visgerecht. De vis lijkt rauw, maar is eigenlijk gegaard in het zuur van limoensap. Een superlekker hapje, altijd onthaald op veel oh’s en ah’s! Zorg er alleen voor dat de vis dagvers is, van bij de visboer. 

Ingrediënten (voor 5 personen)
250 gr kabeljauwhaasje
3 limoenen, uitgeperst
Halve sinaasappel, uitgeperst
3 teentjes look, fijngesneden
¼ rode peper, fijngesneden, zonder zaadlijsten
Halve rode ui, fijngesnipperd of in halve ringetjes
Enkel blaadjes munt, fijngesneden
Peper en zout

Zo maak je het
Snij het kabeljauwhaasje in kleine blokjes. Overgiet de vis met het limoensap tot ie net onder staat. Roer goed om. Doe er ook wat sinaasappelsap bij, samen met de look, de rode peper, de rode ui en de munt. Doe van alles eerst een beetje, en proef van het sap. Voeg dan nog extra’s bij naar smaak. Kruid met peper en zout.

Laat de vis een klein uurtje trekken, afgedekt in de koelkast. Roer daarna eens goed om, je zal zien dat de vis niet meer rauw is. Serveer als hapje, maar met niet al te veel sap!

Je kan hier ook nog lenteui en koriander aan toevoegen. Of blokjes mango. Zolang je het zuur maar niet vergeet, zijn de variaties eindeloos. Ook andere witvis kan je gebruiken, maar evengoed zalm, of sint-jakobsvruchten. Aaah!

IMG_6912

 


De ‘carte blanche’ woorden | kaartjes en verhalen 

SFEERBEELDEN | ZO GING HET ERAAN TOE