die donderdag zonder balletjes met recept: groenteballetjes met pickles

KORTVERHAAL | die donderdag zonder balletjes

Op donderdagmiddagen waren er altijd meer warme eters dan op andere dagen. Dan stonden er balletjes in tomatensaus op het schoolmenu. Wie op donderdag naar school kwam met een brooddoos vol witte boterhammen, klam van de zwetende schelletjes salami, kon het die dag wel vergeten. Die hoorden niet bij de balletjesclub.

“Je kan toch moeilijk twee keer het zelfde eten op een dag zeker?”, zei mijn mama iedere donderdagochtend. Het was de enige dag van de week waarop zij en papa later werkten en ik bij meme en pepe ging eten na school. Balletjes in tomatensaus. Iedere donderdag.

En toen ging meme dood.

Op een ochtend.
Op een donderdag.
Die donderdag zonder balletjes.
Want het was te laat om me nog in te schrijven als warme eter.


RECEPT | GROENTEBALLETJES MET PICKLES

Ik wou een vegetarisch alternatief maken voor gehaktballetjes in tomatensaus. Dat is gelukt, alleen schiet er niet veel bal meer over. In de oven werden ze precies wat plat. Maar ’t is de smaak die telt! En de intentie. 

Ingrediënten (4 personen)
1 kg loskokende aardappelen
Goeie boter
Melk
500 gr zoete aardappelen
2 kleine blikjes mais
2 zoete paprika’s (puntpaprika’s)
2 dikke wortels
100 gr fijngehakte pecorino
200 gr zelfrijzend bakmeel
1 ei + 1 dooier
150 ml room
Bokaal pickles (550 ml)
Peper, zout, nootmuskaat, 2 eetlepels gedroogde basilicum

Zo maak je het
Maak puree voor vier personen: schil en kook de aardappels tot ze zacht zijn. Giet af en stamp ze fijn. Schep met een eetlepel eens stevig in de boter en doe die smeuïge berg bij de geprakte aardappels, samen met de dooier. Doe er dan een beetje melk bij, zeker niet teveel. Goed stampen. Als de puree te stevig is, kan je er nog een beetje melk bij doen. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Hou warm.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak het mengsel voor de groenteballetjes. Schil met een dunschiller de zoete aardappels en hak ze grof in de keukenrobot (of rasp ze, lekker ambachtelijk). Doe hetzelfde met de wortels.

De zoete paprika’s ontpit je en snij je in kleine stukjes.
Doe dan de aardappels, wortels, paprika’s, uitgelekte mais, geraspte pecorino, de basilicum, 1 ei en het bakmeel samen in een grote kom en meng alles door elkaar. Als het mengsel te nat is kan je er nog meer bakmeel bij doen. Proef en kruid af met peper en zout, en nog meer basilicum als je dat wilt.

Rol balletjes en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stop ze in de oven. Als ze een goudbruin korstje krijgen en ze bakken goed, zijn ze klaar. Dat duurt niet zo lang (ongeveer een kwartiertje), tenzij je echt gigaballen hebt gerold. ’t Is een stiel!

Niet panikeren als de bal verandert in een schijf, dat is normaal.

Ondertussen doe je een halve bokaal pickles in een pannetje. Verwarm dat op een zacht vuurtje. Roer er de room doorheen. Proef! Het moet zuur smaken maar iets zachter dan pickles zonder room. Klinkt logisch. Warm goed op.

Dan, le moment suprème! Maak op je bord een berg van puree, met een gaatje in het midden. Doe daar wat picklessaus in zodat het overloopt. Vulkaantje! Serveer verder met enkele groenteballetjes. Schijfjes!
IMG_2698