DE RONDE VAN VLAANDEREN met recept en kortverhaal

EVENEMENT | DE RONDE VAN VLAANDEREN

Zondag 2 april. Een Vlaamse feestdag. De Ronde van Vlaanderen. Maar ook een feestdag voor de familie Seynaeve en de familie Vanbiervliet. Swaaze en Paul, Annemie en Pol en hun nageslacht. Goeie vrienden, maar ze zien elkaar niet veel. Iedereen heeft het altijd maar druk. Maar zondag 2 april was het van dattum: lekker eten, goed gezelschap en gewoon samenzijn. En: bon appelire die het volk de hele namiddag van lekker eten en enkele korte verhalen voorzag. Allemaal in het teken van de koers en de vriendschap.

We serveerden twee hapjes, een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert. Allemaal recepten gebaseerd op de Ronde van Vlaanderen én met ingrediënten van Vlaamse bodem. We schreven drie korte verhalen over de koers, die we voorlazen voor elk nieuw gerecht de tafel op kwam. Maar eerst kregen alle aanwezigen hun eigen sponsor toegewezen. Het is tenslotte koers. Van ‘Café Den Blue Army’ tot ‘Crèche De Krullebollekes’: ze waren allemaal vertegenwoordigd.

MENU
hapjes: Italiaans hapje met peter sagandaham en Serge Baguet met erwtjes en geitenkaas van Het Leenhof
voorgerecht: soep van geroosterde asperges en look
hoofdgerecht: lentestoemp met gepocheerd eitje en witte pens ‘Betrand’ van Monsieur Boudin
dessert: rijsttaart van patissier Lieke en een Kwaremont voor de liefhebbers

 

 

RECEPT | SOEP VAN GEROOSTERDE ASPERGES EN LOOK

Ingrediënten (4p)
Bussel groene asperges
5 tenen look
2 liter groentebouillon (2 liter water met 4 blokjes)
1 wit van prei
1 aardappel
1 ui
Verse dragon
Zout en zwarte gemalen peper
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°. Hak de onderkant van de asperges. Haal de tenen look uit hun papiertje. Doe samen in een bakblik en schenk er wat olijfolie over. Kruid stevig met peper en zout. Stop het bakblik 12 à 15 minuten in de oven. Schud na 6 minuten eens om.

Snipper de ui en stoof het glazig in wat olijfolie. Schil de aardappel en snij in blokjes, doe bij het uitje. Blus het geheel met de bouillon en breng aan de kook.

Doe er de gegrilde groenten bij en laat nog even meesudderen. Kruid de soep af naar smaak met zout en peper. Mix de soep glad. Giet de soep door een zeef zodat de draden van de groene asperges achter blijven, niet echt smakelijk.

Serveer met gehakte dragon en ga er nog eens over met de pepermolen.


KORTVERHAAL | DE ONTSNAPPING

Ontsnappen kan iedereen, ontsnapt blijven daarentegen is slechts enkelingen gegund. Onder andere gevangenen en wielrenners weten dit. Sommigen onder hen probeerden al tientallen, zelfs honderden keren te ontsnappen, maar slechts een paar onder hen wisten ook ontsnapt te blijven. Ontsnappen is een leuk en spannend idee, het is perfect uitvoerbaar. Ontsnapt blijven is een kunst: wie daarin slaagt, wordt nooit meer vergeten.
Ik droomde ooit over Tom Boonen. De droom was niet van seksuele aard, wel kreeg ik in de droom een glimp te zien van de toekomst van Tom Boonen. Het was geen fraaie droom. Tom Boonen won in zijn laatste jaar als wielrenner zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. Na die laatste overwinning weigerde Tom Boonen zijn koerspak uit te trekken. Lore vroeg hem wel duizend keren of hij alsjeblieft het koerspakje wilde uittrekken. Ze wilde graag de was doen en nog een kind maken. Tom Boonen weigerde keer op keer. Hij beloofde Lore elke dag dat als ze hem weer lekkere lentestoemp met witte pensen en noordzeegarnalen serveerde, hij zich zou ontdoen van zijn koerspak. Lore trapte er iedere keer weer in. Zes jaar lang vrat Tom Boonen, ooit onze held op de fiets, lentestoemp met pensen en garnalen, als de eerste de beste normale Vlaming. Zijn koerspakje ging elke dag wat meer spannen. Het spande op een bepaald moment zo hard dat zijn geslachtsdeel in het pak niet meer te onderscheiden viel, wat we niet gewend zijn van de grote Tom Boonen. Misschien werd het mede daarom geen droom van seksuele aard.
Op een schone dag, zes jaar na zijn laatste overwinning, scheurde het koerspak van Tom Boonen. Het was nochtans een kwalitatief pakje, maar alle kwaliteit heeft zo zijn grenzen.