DE OPLOSSING met recept: chocolade met een smaakje

GEDICHT | DE OPLOSSING

pluis uit, ontwar.
ontrafel en verklaar.

meng, mix, roer.
klaar en kluts.

smelt de klonters
lijm de brokken.

ziedaar de oplossing.


RECEPT | CHOCOLADE MET EEN SMAAKJE

Levensvragen, problemen, raadsels, situaties, liefdesverdriet, puinhopen, writer’s block … Het zoeken naar en vinden van de oplossing begint meestal bij een stuk chocolade. 

Hieronder een eenvoudig (zoals de meeste oplossingen) recept voor chocolade met een smaakje. De bekendste is die met sinaasappel. Maar ook chocolade en basilicum passen supergoed samen. Onlangs ontdekt nadat ik een schelletje salami met Provençaalse kruiden in mijn mond had gestoken, gevolgd door een suikerboon. Wat een ontdekking. Leve baby’s!

En die met chili en een beetje zout was een probeersel, ook dik geslaagd.

Ingrediënten
300 gram pure chocolade, in kleine brokjes gehakt (of chocoladedruppels)

1 sinaasappel
Verse basilicum
Mespunt chilipoeder met een snufje zout
Een plaat of ovenschaal en bakpapier

Zo maak je het
Haal eerst met een dunschiller de helft van de schil van de sinaasappel. Snij dat in zeer kleine stukjes (of rasp de schil). Tadaaa, nu heb je sinaasappelzeste. 

Neem een klein handje verse basilicumblaadjes en verscheur die. 

Meng de chili met een klein beetje zout.

De chocolade smelten we au bain marie. Hang in een grote kookpot, gevuld met water, een kleinere pot. Zorg ervoor dat die het water eronder niet raakt. Zet op een matig vuur: het water moet warm worden maar mag niet gaan koken.

Doe 200 gram van de chocolade in de kleinere kookpot. Blijf roeren met een spatel tot alle chocolade is gesmolten. Haal dan de pot uit de grotere, en doe er dan telkens wat van de overgebleven 100 gram chocolade bij. Blijf roeren, tot opnieuw alle chocolade is gesmolten.

Neem dan een plaat of ovenschaal en bekleed die met bakpapier. Doe een deel van de chocolade op het bakpapier, en meng er de fijngescheurde basilicum door. Met een pannenlikker strijk je de chocolade glad. Laat afkoelen op kamertemperatuur tot de chocolade terug is gestold.

Herhaal dit met de sinaasappelzeste en de chilipoeder met zout. 

Laat enkele uren staan. Nu kan je de chocolade breken in hapklare stukken. Niet bewaren in de koelkast!

Dat het niet altijd ingewikkeld moet zijn, je oplossing.