DE GRIFFIOEN met recept: spaghetti voor 30 coureurs en 3 hulpjes

In het weekend van 3 en 4 september organiseerden FIEX en MERCI CYCLING voor het eerst DE GRIFFIOEN: een fietstweedaagse voor coureurs die vinden dat zot zijn van tijd wél een beetje zeer mag doen. Zaterdag stond er een groepsrit richting Oudenaarde én een duotijdrit gepland, zondag mochten de fietskoppels 300 kilometer afleggen langsheen 6 checkpoints en proberen heelhuids in Gent te arriveren.

Een heftige onderneming – en dat op een zondag zeg – en dus mocht bon appelire  die strakke lijven vol koolhydraten steken. Pasta! Spaghetti bolognese! Wat eet een coureur (en bij uitbreiding eigenlijk iedereen) liever dan dat?


RECEPT | spaghetti voor 30 coureurs en 3 hulpjes

Ingrediënten
7 uien
8 teentjes look
2,5 kilo wortels
6 paprika’s
5 courgettes
1 kilo champignons
2 kilo gemengd gehakt
8 blikken tomaten in blokjes (van die grote van 800gr)
2 liter passata
2 grote blikjes tomatenpuree
9 kilo spaghetti (zot hee)
Peper en zout
Sambal
Curryketchup
Spaghettikruiden
Oregano
Verse basilicum
Gruyère (veel)
Tabasco

Zo maak je het

Snij de wortels, paprika’s en courgettes in blokjes. De champignons doe je in 4.
Het gehakt bak je apart in boter, hou dat aan de kant (braadvet inclusief).

Verhit een goeie klets olijfolie in je gigantische kookpot. Stoof de uien glazig. Voeg daarna de wortels toe met een beetje water. Doe het deksel op de pot en laat tien minuutjes stoven.Voeg er de paprika’s aan toe, roer goed om en laat vijf minuten meestoven. Doe er dan ook de courgettes bij. Kruid met peper en zout.

Bak ondertussen de champignons in een andere pot in een beetje boter op hoog vuur. Kruid met peper en zout. Na vijf minuten kan je de gebakken champignons bij alle groenten doen.

Doe er nu de tomatenpuree bij. Goed mengen, en even laten meestoven. Daarna mogen de tomaten in blik en de passata er bij. Draai het gebakken gehakt erdoor, samen met het braadvet.

Kruid naar smaak met de spaghettikruiden, oregano, peper en zout. Doe er een stevige klets curryketchup en een eetlepel sambal bij. Roer dit goed om en laat 3 uur pruttelen op een heel zacht vuurtje. Pakt u ondertussen een aperitiefke.

Voor de rest vermoed ik dat je spaghetti kan koken, of kunt lezen wat er op de verpakking staat. 9 kilo is gigantisch veel, maar die mannen hebben dat echt opgegeten!

Zet veel gruyère, een flesje tabasco en verse basilicum op tafel, dan kan iedereen zijn gedacht doen en de dag erna op het gemak 300 kilometer fietsen!


kortverhaal | het moeilijke leven van een griffioen

Mensen zeggen mij soms dat het geen gemakkelijk leven moet zijn, zo met het lijf van een leeuw en de kop en vleugels van een adelaar. En ze hebben gelijk, de mensen die dat zeggen. Griffioenen hebben geen gemakkelijk leven. Natuurlijk, het is wreed indrukwekkend, zo’n duikvlucht, jazeker. Alleen haalt mijn zwaar leeuwenachterlijf mij in volle vlucht in en lacht mijn prooi zich bijgevolg een accident.

Als ik dan toch zo’n speciaal creatuur moest zijn, waarom kreeg ik dan geen stalen onderstel met twee Zipp-wielen eraan, de poten van pakweg Peter Sagan, met daarop – ja kijk, de ogen willen ook weleens wat – de tieten en kop van Eva Mendes gemonteerd? Die coureurs zouden mij graag zien komen. Of niet. Mijn nieuwe prooien zouden het er alleszins over eens zijn dat het een gemakkelijk leven moet zijn, zo. Heeft die griffioen mij een gemakkelijk leven, zouden ze allemaal zeggen.


BEELDEN | KIJK ZE ETEN