DANK U PINTERKLAASJE met recept: wafels met bier

KORTVERHAAL | DANK U PINTERKLAASJE 

Mijn moeder drinkt te veel. Elke avond moet ik van haar mijn schoen aan de schouw zetten. Er moeten twee wortels in en zeven blikken bier naast zegt ze. Ze legt uit dat het bier voor Sinterklaas is en de wortels voor zijn paard. Elke ochtend zijn de wortels verdwenen en de blikken leeg en gedeukt. In mijn schoen liggen letterkoekjes en ernaast staat een Sinterklaas in chocolade. Soms een bruine, soms een witte. Ik lust alleen fondant.

Mijn moeder schijnt te denken dat ik geloof in een goedheilig man die zeven blikken bier drinkt en twee wortels aan zijn paard voedert in ruil voor wat nicnacjes en chocolade. Ik ontdekte dat zij Sinterklaas was toen ik vijf was en een nachtmerrie had. Op zoek naar wat troostende woorden en een tas warme chocolademelk sloop ik de trap af en hoorde mijn moeder luid boeren. Ze zat in de zetel de blikken bier voor Sinterklaas te drinken. Het jaar erop kon ik schrijven en schreef ik een brief naar Pinterklaas. Onderaan schreef ik dank u Pinterklaasje. Mijn moeder had het twee keer niet door. Ze drinkt te veel en beseft niet dat ik al veertien ben. Onze deuren zijn trouwens veel te smal voor een paard.


RECEPT | WAFELS MET BIER

Koken met bier, wat een plezier! En iedereen eet graag wafels (zolang het maar één keer per jaar is). 

Ingrediënten (voor ongeveer 16 wafels)
500 gr bloem
1 zakje rijsmiddel (15 gr)
200 gr suiker
100 ml melk
60 gr boter
4 eieren
Olijfolie
1 flesje pilsbier van een merk dat ik niet ga noemen tot ze ons sponsoren
Wafelijzer, logisch

Zo maak je het
Neem een grote mengkom. Zeef er de bloem in en doe er de suiker en het rijsmiddel bij. Meng door elkaar.
Doe er de melk bij en breek er de eieren in. Ondertussen smelt je de boter in de microgolf en meng je dat er ook onder.

Zorg ervoor dat alle bloembrokjes er uit zijn! Je wilt een glad beslag.
Doe er tijdens het mengen beetje per beetje de pils bij en blijf roeren.

Leg een handdoek over de mengkom en zet het een dik uurtje op een warme plek.

Verhit het wafelijzer en vet het in met olijfolie (doe dit iedere keer opnieuw). Bak de wafels en serveer ze warm met poedersuiker, slagroom, honing, of boerenboter.

fullsizerender

En drink er een pint bij!