couscous met scampi en courgettes met kortverhaal: het huwelijk

RECEPT | Couscous met scampi en courgettes

Soms moet je al eens iemand imponeren. Vrienden, een schoonmoeder, je nieuwe vlam. Zoek niet langer! Wij hebben voor u een gouden tip. Wat er altijd fancy uitziet is een gerecht in een rond vormpje. Vooraleer je je van die te dure serveerringen aanschaft: maak er zelf één met aluminiumfolie. Bijna gratis! En je kan het nog hergebruiken ook. Ecologisch en al. Double score!

Ingrediënten (4 personen)
2 courgettes
scampi (4 pp)
200 gram couscous
citroen
verse munt
olijfolie
peter en zout
chilivlokken en chilipoeder
gemberpoeder (of pikante paprikapoeder of iets anders pikants)

Zo maak je het
Schaaf met een mandoline linten van de courgette van ongeveer 2 mm dik. Als je geen mandoline hebt dan kan het ook met een dunschiller of een scherp mes.

Meng 2 eetlepels olijfolie met een handjevol vers gehakte munt. Pers een halve citroen en doe het sap bij de olie. Kruid met peper en zout naar smaak.

Kuis de scampi grondig, met precisie en je scherpste oog (ik heb een soort fobie voor scampidarmkanalen), giet er een lepel olijfolie bij en strooi er goed veel chilivlokken over. Tenzij je niet houdt van hoee haa straf, strooi dan wat minder. Goed mengen.

Giet kokend water over de couscous (tot die net onder staat) en dek af. Even wachten tot die gaar is.
Als het water is opgenomen maar de couscous nog een beetje hard, doe er dan gewoon nog een klein beetje kokend water bij en dek opnieuw af.
Haal er een vork doorheen, roer er een noot boter door en kruid af met peper, zout, chilipoeder en gemalen gember. Houd de couscous warm.

Verwarm een grillpan op hoog vuur of een grillplaat op de hoogste stand. Borstel de muntolie over de linten en bak ze aan. Haal ze er af als de grillvorm in de linten staat. Je hoeft ze niet om te draaien, bakken aan één kant is voldoende.

Ondertussen bak je de scampi aan op hoog vuur, aan beide kanten. Gebruik voldoende olie. Om te voorkomen dat de scampi rubberig worden en dus extreem onsmakelijk, moet je het vuur héél hoog zetten en wachten tot de pan echt heet is. Bak de scampi aan beide kanten een kleine minuut.

Plaats een dresseerring op een bord en schep er de couscous in. Druk goed aan. Haal de ring weg. Plooi de linten courgette en zet die op de couscous. Leg er een paar scampi bovenop en lepel er een beetje van de muntolie over. Werk af met een paar blaadjes verse munt. Looking goo-ood!

Nu is het wachten op de schoonmoeder. “Amai dat ziet er sjiek uit! Lekkerrrr!”


kortverhaal | het huwelijk

‘Lekker, maar wel speciaal. Anders dan anders.’
Hij zegt het met zijn mond vol.
‘Wat?’
Ik doe ook geen moeite meer om mijn mond eerst leeg te maken. Beleefdheid is sinds lange tijd een spel dat wij alleen nog spelen in het gezelschap van anderen.
‘Die rijst.’
‘Dat is geen rijst, dat is couscous.’
Zijn domheid maakt mij kwaad.

Door de telefoon zegt mijn moeder dat er wel iets van aan is. Dat couscous misschien wel wat weg heeft van rijst, uiterlijk dan. Van ver. Dat ik niet zo streng moet zijn voor hem. Dat er aan een relatie, en zeker aan een huwelijk, gewerkt moet worden. Ook als dat betekent dat je het verschil tussen rijst en couscous moet uitleggen.
Haar domheid komt dicht bij die van hem in de buurt.

‘Wat vond je van mijn eten vanavond?’
We liggen in bed. Hij krabt onder zijn versleten pyjamabroek aan zijn rechterkuit. Een tic die verraadt dat hij mijn vraag al verwachtte. Alsof die ene plek altijd begint te jeuken als hij probeert na te denken.
‘Ja, lekker. Die speciale rijst was goed. Hoe heette dat nu weer?’
‘Couscous.’
Lomperik.
‘Couscous,’ herhaalt hij traag.
Als hij licht begint te snurken, kan ik de neiging om zijn neus vol te proppen amper onderdrukken. In het ene neusgat rijst, in het andere couscous.
Niet dat hij het verschil zou voelen.