CHIMICHURRI MEATBALLS met kortverhaal: Jimmy Chimmy

RECEPT | CHIMICHURRI MEATBALLS

Chimichurri is een Argentijnse saus slash marinade. Zo, dat weet je dan ook alweer. 

Ingrediënten (4p)
100 gr peterselie
3 tenen look
10 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
Pili pili-poeder
Sap van een halve citroen
Peper en zout
800 gr biogehakt
1 ei
Paneermeel
Gedroogde basilicum
Gedroogde oregano
400 gr orzo (griekse pasta)

Zo maak je het
Eerst de chimichurri. Doe de blaadjes van de peterselie in een cutter en doe er de tenen lookolijfolie, rode wijnazijn en het sap van een halve citroen bij. Mix het geheel tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak pili pili, peper en zout bij.

Verwarm de oven voor op 180°. Meng het gehakt met het ei. Meng er paneermeel onder tot je een consistente massa krijgt waar je balletjes van kunt rollen. Voeg naar smaak basilicum, oregano, pili pili, peper en zout toe.
Kneed balletjes van het gehakt, ter grootte van een pingpongbal of van andere ballen in die grootorde. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en stop ze 10 minuten in de hete oven.

Kook de orzo volgens de aanwijzing van de verpakking. Meng enkele eetlepels van de chimichurri doorheen de orzo. Serveer de gehaktballen met de orzo en doe er enkele toefjes chimichurri bij.

Meatballzzzzz!


KORTVERHAAL | JIMMY CHIMMY

De vader van Jimmy lag in een ziekenhuisbed dood te gaan toen hij zijn zoon vertelde waarom hij hem Jimmy had genoemd. Jimmy was toen al drieënveertig. Zijn vader zei dat hij niet wilde sterven voor hij zijn zoon de waarheid had verteld. In dat opzicht trok de vader van Jimmy op de meerderheid van de stervende mensen: na een leven vol zwijgen valt daar in het bed waarin men ligt te sterven ineens de neiging om elke vorm van stront binnen te houden weg.
Jimmy was als kind een onopvallende figuur geweest. Hij deelde zijn hele lagereschooltijd met nog drie andere Jimmy’s, ze zaten allemaal in dezelfde klas. Onderscheid je dan maar eens. Maar zijn vader was hem zijn hele leven Chimmy blijven noemen. Hij had Jimmy drieënveertig jaar lang aangesproken alsof zijn mond vol eten zat, ook als zijn mond niet vol eten zat. Chimmy.
En toen, terwijl hij op een stoel zat naast het bed waar zijn uitgemergelde vader op lag dood te gaan, kwam Jimmy er eindelijk achter waarom zijn vader hem drieënveertig jaar eerder bij de gemeente had ingeschreven als Jimmy, als één van de zovelen, en niet als Chimmy.
‘Het is de schuld van uw moeder,’ zo was zijn vader zijn verhaal begonnen. Zijn hele borstkas reutelde. Hij liet stinkende scheten. ’Uw moeder was een grote fan van Jimmy Carter. Ik daarentegen was een grote fan van Chimichurri, dat sausje. Ge weet dat ik een man van de sauzen ben. Maar uw moeder kreeg haar goesting. Ge zijt met andere woorden ondemocratisch vernoemd naar een democraat. Haha!’
Daarna ging de vader van Jimmy dood. Het was eruit, hij kon vredig gaan. Als eerbetoon aan zijn dode vader ging Jimmy langs bij de gemeente, waar zijn vader hem drieënveertig jaar daarvoor had ingeschreven, en liet zijn voornaam van Jimmy in Chimmy veranderen. Eén letter vervangen kostte 120 euro, de extra letter 150 euro. Voor 270 euro kon hij zich nu eindelijk onderscheiden.