CACIO E PEPE met kortverhaal: skinny pepe jeans

RECEPT | CACIO E PEPE

Eindelijk ging mijn culinaire droom in vervulling: een vakantie in Italië! Ik wist eigenlijk niet wat eerst te eten: buffelmozzarella, truffels, pizza als ontbijt of pizza als vieruurtje, porcini, salsicce, gnocchi, pecorino, burrata, porcetta of bruschetta. Ja, ik heb een heel zwaar leven.
Maar waar ik echt naar uitkeek was 
cacio e pepe. ZO LEKKER! Dat is een primi (te vergelijken met ons voorgerecht) met de belangrijkste ingrediënten ter wereld: pasta – kaas – peper. Er was geen enkele chef die me wilde vertellen hoe die fluwelen saus wordt gemaakt (plus, ik spreek geen Italiaans. “Katsjoo eeh pééhpe”), dus ik heb heel het Italiaans internet gelezen om te weten hoe ze dit maken (dank u, Google Translate).

Aanschouw: geen boter, geen room! You lucky skinny bitches. Wel veel kaas en dikke pasta, ha!

Ingrediënten (voorgerecht voor 4p)
300 gr dikke pasta, zoals pici of tonnarelli. Met spaghetti lukt het ook, maar geen capellini nemen.
Pecorino
Grana Padano
Zwarte peper (versgemalen)

Zo maak je het
Kook de pasta in 3 liter gezouten water (reken altijd 1 liter water per 100gr pasta). Check op de verpakking hoe lang de pasta moet koken om al dente te zijn, en doe daar twee minuten van af. Giet de pasta af maar bewaar zeker een half litertje kookwater.

Zet een tefalpan op een matig vuurtje en doe de pasta hierin. Doe er een halve pollepel van het kookvocht bij en roer zachtjes met een houten lepel. Rasp er de grana padano over, beetje per beetje. Meng alles voorzichtig tot de kaas wegsmelt. De bedoeling is dat de kaas bindt met het kookwater (dat veel zetmeel bevat door de pasta) en dat er zo een romige saus ontstaat. Doe er opnieuw wat kookwater en kaas in tot je voldoende saus hebt. Die moet aan je pasta kleven, maar het moet geen zwembad worden. Zet het vuur uit en rasp er pecorino over voor een héérlijke smaak. Terug voorzichtig roeren en er goed veel zwarte peper over malen. Meteen op tafel zetten!

img_1630

Je kan er wat vers citroensap door mengen en rucola bij geven. Wil je er een hoofdgerecht van maken, bak dan pancetta en meng dat erdoor, samen met wat peterselie. But remember, real Italians keep it authentic!


KORTVERHAAL | SKINNY PEPE JEANS

Enkele weken al schroeft pepe zijn trappistenverbruik terug naar eentje per dag. Een serieuze toegeving op zijn algemeen welbevinden, maar hij weet waarom hij het doet. Een paar maanden terug kreeg hij te horen dat hij niet lang meer te leven heeft. Stoute cellen in zijn hele lijf, had de gespecialiseerde dokter gezegd en het had niet veel gescheeld of hij had gevraagd of hij misschien in de hoek moest gaan staan. Meme maakt hij wijs dat hij dat leven zo lang mogelijk wil rekken door er een iets gezondere levensstijl op na te houden. Twee kilo is hij al kwijt. Nog drie en hij kan erin. Hij is benieuwd wat meme ervan zal vinden als ze hem een laatste keer zal groeten met een kus op zijn voorhoofd. Hij hoopt maar dat de trui waar zij hem het liefste in ziet past bij de skinny jeans die hij heeft uitgekozen.