BURGER VAN ZOETE AARDAPPEL MET MANGOCHUTNEY met kortverhaal: de Banaalste Burger van Bastevelde

RECEPT | BURGER VAN ZOETE AARDAPPEL MET MANGOCHUTNEY

Het is herfst, dat moeten we blijkbaar gezellig vinden. Het enige gezellige daaraan vind ik de kleuren, goedkeurende blikken als je comfortfood maakt, bruine café’s die hun haardvuur aansteken, bosgeuren, wandelingen met regenlaarzen en de trappist daarna, onbeschaamd een fleece dragen want volgens the fashion police is dat het enige seizoen waarin dat kan, en de champignons zijn weer op hun best. Nee, ik ben niet zot van de herfst. Trouwens, er rijmt niks op het woord ‘herfst’. Hier, een recept. 

Ingrediënten voor 6 burgers
500 gr zoete aardappel
Zelfrijzend bakmeel
1 ei
Verse munt
Halloumi, snij in plakjes
6 pistolets
Veldsla
Zout

Ingrediënten voor de mangochutney
1 mango
Zeste van een halve citroen
Zwarte peper
2 tenen look
Gember, stukje van 2 cm
Halve ui
200 gr suiker
Handjevol rozijnen
Scheutje water
Beetje olie

Zo maak je het
Begin met de chutney.
Snipper de ui, pers de look fijn, schil en rasp de gember. Stoof alles aan op een zacht vuurtje in wat olie. Kruid met de citroenzeste en maal er wat zwarte peper over.

Schil ondertussen de mango en snij hem in blokjes. Doe die bij de gestoofde uitjes. Strooi er de suiker overheen en voeg er een scheutje water aan toe. Nu moet dit indikken tot je een soort van confituur bekomt. Zet er een deksel op, het vuur laag houden, en geduldig zijn! Als het zou aanbakken kan je er nog wat water aan toevoegen. Wil je het zonder brokjes, mix het dan (aanrader). Doe er op het einde de rozijnen bij.

Terwijl de chutney aan het indikken is kan je de burgers maken.
Schil de zoete aardappels en snij ze in klein stukjes. Doe alles in een keukenmachine en maal samen met de verse munt tot je een plakkerige puree bekomt. Doe het ei erbij, samen met 6 opgehoopte lepels zelfrijzend bakmeel. Meng alles goed door elkaar en kruid af met goed veel zout.

Maak je mooie handjes een beetje nat en vorm burgers van het aardappelmengsel. De brij zal nog stevig plakken maar dat geeft niet. Bak dan de burgers in wat olie aan in een tefalpan. Draai om als ze een licht korstje krijgen. Als de andere kant bakt dan kan je ook de plakjes halloumi bakken. Fantastische kaas die niet smelt als je ze warm wordt! Bak heel kort aan aan beide kant (echt maar een halve minuut, tot ze lichtjes verkleurt).

Snij de pistoleetjes open en smeer wat mangochutney op de onderste helft. Doe de veldsla er op, daarna de zoete aardappelburger, een sneetje gegrilde halloumi en daarna nog stevig wat chutney. Eeeeten!

fullsizerender-8


KORTVERHAAL | De BANAALSTE burger van bastevelde 

Het is het evenement van het jaar in Bastevelde. De verkiezing van de Banaalste Burger. Zoals naar carnaval in Aalst, wordt er zo goed als een heel jaar naartoe geleefd. En gewerkt. Want banaal zijn is een werkwoord. Dat weet elke Basteveldenaar maar al te goed.

De afgelopen drie jaren werd de verkiezing gewonnen door Luk Peeters, die met zijn naam sowieso een streep voor heeft op zijn concurrenten. Maar dit jaar zou het Luk niet worden, zo werd gefluisterd in Bastevelde. Luk Peeters heeft zijn grijze Peugeot 208 verkocht, fezelden de burgers bij de bakker en de slager en op de parking van de Carrefour. Luk Peeters heeft godverdomme zijn Peugeot 208 verkocht. Niemand begreep wat Luk Peeters bezielde. Wie in Bastevelde niet met een grijze Peugeot 208 rondrijdt, schrijft zichzelf per definitie uit op de Banaalste Burger van Bastevelde.

Een paar weken later en vlak voor de Banaalste Burger zou bekendgemaakt worden, kwam alles uit. Luk Peeters had niet alleen zijn grijze Peugeot 208 verpatst maar had ook zijn baas bedankt voor bewezen diensten en al zijn bermuda’s weggegooid. Het kwam uit dat hij zou verhuizen naar het naburige dorp en zich al maanden aan het voorbereiden was op de Opstandigste Onderdaan van Oppevelde.