BUFFET ZONDER GORDIJNEN met recept: pita met köfte

KORTVERHAAL | BUFFET ZONDER GORDIJNEN

Ik ken maar een paar huizen waarin geen gordijnen voor de ramen hangen. Huizen waarin mensen wonen die ’s avonds geen rolluiken naar beneden laten. Omdat ze er geen hebben. Omdat ze er geen willen. Omdat ze het niet erg vinden dat mensen die langs hun huizen passeren bij hen naar binnen kunnen kijken.

Op mijn vaste wandelroute van het station naar huis kom ik zo’n huis tegen. Elke dag loer ik door het straatraam naar een grote familie in hun zacht verlichte eetkamer. Ze zitten samen aan een lange tafel. Als ik mijn adem inhoud, hoor ik hun gedempt geroezemoes. Ik gluur, terwijl er niets te gluren valt.

Ik weet dat er vandaag pitabroodjes op de lange tafel zullen liggen. Dat is altijd zo op vrijdagavond. Dan stellen ze hun broodje zelf samen, met vlees en groenten en saus. Zoals ze het zelf het lekkerste vinden. Een korte scène is het, maar je zou er een kind de betekenis van het woord gezellig mee kunnen uitleggen. Een tien seconden durend schouwspel op vrijdagavond. Buffet zonder gordijnen, noem ik het.


RECEPT | pita met köfte

Het mag al eens iets anders zijn dan de klassieke pita met shoarma of kebab. Ik lust dat wel, maar dat staat meestal op het menu op zaterdagnacht, rond 4 uur. En een Arabische sfeer hangt daar dan niet echt rond.
De ingrediënten voor dit recept vind je meestal in de gewone supermarkt, maar het is nu wel de moment om eens de Arabische, Turkse of Libanese winkel in je buurt te gaan ontdekken!

Ingrediënten (4 personen)
750 gr wortelsIMG_2493

700 gr lamsgehakt
1 rode chilipeper
1 groene chilipeper
2 tenen geperste look
Bosje koriander
8 takjes munt (maar enkel de blaadjes)
2 koffielepels komijn + extra snuif voor bij de worteltjes
2 koffielepels paprikapoeder
Snuif kaneel
500 gr Turkse yoghurt
100 gr pistachenoten (gewogen met de schelp nog aan)
2 gekonfijte citroenen
Kaasdoek

Zo maak je het
Van de Turkse yoghurt maken we labne, uitgelekte yoghurt. Als je geen tijd of zin hebt (’t is wel echt de moeite), dan kan je deze stap overslaan.

Doe de yoghurt in een kaasdoek en knoop deze bijvoorbeeld rond de kraan, zodat de yoghurt goed kan uitlekken. Laat dit minimaal vier uur zo hangen. De yoghurt zal veranderen in een dikke romige massa. Zo lekker!

Rasp de wortels en snij deze in fijne schijfjes. Doe ze in een kookpot en zet ze net onder water. Kook de worteltjes beetgaar, dus hou het in de gaten. Giet af en laat de wortels iets afkoelen.

Voor köfte heb je veel kruiden nodig. Vers lamsgehakt is meestal (en best van al) niet gekruid. Dus daar moet wel wat in. Haal de zaadlijsten uit de chilipepers en snijd deze fijn. Hak ook de blaadjes munt en koriander. Gebruik van de koriander zeker de steeltjes, daar zit veel smaak in. Doe de pepers, de kruiden (let op met de koriander, eerst eens proeven en dan nog wat bij doen), de tenen geperste look, de komijn en paprikapoeder bij het gehakt. Doe er ook een beetje kaneel bij, maar niet te veel in één keer.

Meng alles goed en rol ovale balletjes van het gehakt die in het midden van je hand passen. Duw de balletjes een beetje plat. Leg bakpapier op een bakplaat en leg daar de balletjes op.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bij de uitgelekte yoghurt doen we de gekonfijte citroenen en de pistachenoten. Van de citroenen hebben we enkel de schil nodig. Snij de citroen in partjes en ga met een scherp mes (let op van je vingertjes) tussen de schil en het vruchtvlees. Snijd de schil in héél héél kleine stukjes.
Haal de pistachenoten uit hun schelp en hak deze ook in kleine brokjes.
De nootjes en citroenschillen haal je voorzichtig door de uitgelekte yoghurt.

Als de oven warm is kunnen de balletjes gebakken worden. Dat gaat heel snel, na tien minuutjes zou het gehakt moeten gebakken zijn.

Kruid ondertussen de lauwe wortels naar smaak met komijn.

Verwarm de pitabroodjes zoals aangegeven op de verpakking. Zet alles gewoon op tafel, zodat iedereen zijn eigen pita kan beleggen. Doe een toef labne op het opgesneden broodje, samen met wat worteltjes en köfte. Maar lekker jong. Veel beter dan het nachtelijk exemplaar!

IMG_2492