BOEKENTIP: MENSEN ZONDER UITSTRALING – JENTE POSTHUMA met recept: het zit vanbinnen-cake

BOEKENTIP | MENSEN ZONDER UITSTRALING – JENTE POSTHUMA

Het hoofdpersonage in ‘Mensen zonder uitstraling’ van Jente Posthuma leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is de baas van een psychiatrische afdeling. Dan gaat de moeder dood en blijven vader en dochter over. Deze unieke verhalenroman móét je gelezen hebben. Voor de titel en de cover alleen al, maar het mooiste zit vanbinnen.

 


RECEPT | HET ZIT VANBINNEN-CAKE

Het regent en het is koud. Maak cake en blijf binnen. Daar zit je goed. 

Ingrediënten 
Voor de chocoladecake:
3 eieren
225 g suiker
16 g vanillesuiker
115 g boter
190 g zelfrijzende bloem
75 g fondant chocolade
Uitsteekvormpjes

Voor de vanillecake:
3 eieren
225 g suiker
16 g vanillesuiker
115 g boter
190 g zelfrijzende bloem

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160°C.

Maak eerst een chocoladecake: klop de eieren met de vanille– en kristalsuiker tot een bleke en luchtige massa. Smelt de boter 30 seconden in de microgolfoven en meng goed onder de massa. Zeef de bloem hierboven (niet lui zijn, gewoon doen, dat is belangrijk) en roer eronder.

Smelt de chocolade au bain marie (hang je pot boven het kokend water, niet er in) en meng onder het beslag.

Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem. Stort het beslag in de vorm en bak de cake 1 uur in de hete oven. Check naar het einde toe met een prikker: komt de prikker er schoon uit, dan is de cake klaar.

Laat de cake afkoelen. Snij in plakken van ongeveer 2 cm en prik er de vormpjes uit. De kantjes heb je niet meer nodig en mag je opeten. Yes hee.

Bereid het beslag voor de vanillecake: doe exact hetzelfde als bij de chocoladecake, maar dan zonder de chocolade. Dus lees het stukje hierboven gewoon nog een keer.

Vet de vorm opnieuw en en bestuif opnieuw met bloem. Doe er een bodempje van de vanillecake in, niet veel, gewoon zodat je de chocoladevormpjes kunt ‘plakken’ in het vanillebodempje.

Plaats de chocoladecakevormpjes allemaal achter elkaar op de bodem en stort er de rest van het cakemengsel over, zodat de figuurtjes bedekt zijn.

Bak de cake 45 minuten in de hete oven. En dan uithalen en opeten. Sjiek hee!

Merci Lieke (favoriete bakster van bon appelire) voor de gouden baktips!

In de maand november maakten we ook vier videorecepten voor Foodie Files, waaronder deze cake om mee te stoefen. Check het uit!