BOEKENTIP: DIT IS JOUW HUIS – MAARTJE WORTEL met recept: pittige wortelsoep met krokante kaasballetjes

BOEKENTIP | DIT IS JOUW HUIS – MAARTJE WORTEl

Maartje Wortel is een fenomenale Nederlandse schrijfster. In de verhalenbundel ‘Dit is jouw huis’ registreert ze op eigenwijze manier merkwaardige gebeurtenissen. Iemand die een zwijgend kind in haar achtertuin vindt. Een antwoordapparaat waarop iemand altijd dezelfde tekst inspreekt.


RECEPT | PITTIGE WORTELSOEP MET KROKANTE KAASBALLETJES

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om iemands achternaam als inspiratie te gebruiken, maar wie houdt ons tegen?

Ingrediënten (4 personen)
500 g wortels
2 teentjes knoflook
1 ui
1/2 rode paprika
1/2 blik tomatenblokjes
1 tl cayennepeper
Verse basilicum
2 blokjes groentebouillon
125 g minimozzarellabolletjes
Bloem
2 eieren
Paneermeel
Peper en zout
Frietpot
Water

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de wortels en snij ze in stukken. Leg er de teentjes knoflook bij (met het papiertje er nog rond). Schenk er wat olijfolie over en kruid met peper en zout. Rooster de wortels met de knoflook in de oven, ongeveer een halfuurtje. Hussel af en toe door elkaar.

Snipper de ui fijn en stoof aan in wat olijfolie. Doe er de geroosterde wortels bij, samen met de fijngesneden paprika en de tomatenblokjes. Schenk water bij de groenten tot ze onder zijn. Los er de bouillonblokjes in op. Breng aan de kook. Kruid met peper, zout en de cayennepeper. Laat een kwartiertje sudderen en mix dan de soep.

Nu komt het beste. Dep de mozzarellaballetjes droog. Kruid het paneermeel met peper en zout. Klop de eieren los. Haal de mozzarellaballetjes eerst door de bloem, daarna door de eieren, en dan door het paneermeel. Doe dit twee keer en doe dat goed, zodat het balletje een mooi korstje heeft.

Verwarm uw frituur (of verhit olie in een pannetje) op 150 °C en frituur de balletjes, niet te veel tegelijkertijd, tot ze goudbruin zijn. Eet de kaasballetjes op zonder de soep (de soep is eigenlijk zeer bijkomstig) of rijg ze op een prikker en serveer bij de soep om iemand te imponeren. Werk de soep af met de basilicum.

In de maand november maakten we ook vier videorecepten voor Foodie Files, waaronder deze pittige wortelsoep. Check het uit!