BOEKENTIP: DE DINGEN GEBEUREN OMDAT ZE RIJMEN – NYK DE VRIES met recept: op herfst rijmt er niets-pasta

BOEKENTIP | DE DINGEN GEBEUREN OMDAT ZE RIJMEN – NYK DE vries

Met zijn hele korte prozagedichten in ‘De dingen gebeuren omdat
ze rijmen’, gaat Nyk de Vries vaak de absurdistische toer op. Maar zijn poëzie in gewone zinnen ontroert ook. Daarom is dit een absolute aanrader. En het is waar: de dingen gebeuren omdat ze rijmen. Alhoewel, op herfst rijmt niks en toch zitten we er middenin.


RECEPT | OP HERFST RIJMT ER NIETS-PASTA

Op herfst rijmt er niets. Op pasta wel. Wat een prachtige combinatie! 

Ingrediënten (4 personen)
800 g geschilde pompoen (start daarvoor met een pompoen van ongeveer 1,3 kg)
2 x 200 g spekblokjes / roerbakreepjes voor het zondervleesgerecht
500 g tagliatelle
1 teentje knoflook
1 ui
500 g champignons
Parmezaanse kaas
Walnoten
Verse peterselie
Zout en peper

Zo maak je het
Halveer de pompoen en haal de pitten eruit. Snij de helften in maantjes en haal de schil eraf. Snij in blokjes. Hak de walnoten fijn. Snij de champignons in stukjes.

Snipper de ui fijn en stoof aan in wat olijfolie. Pers er het teentje knoflook bij. Stoof de pompoenblokjes erbij op een zacht vuurtje. Voeg een klein beetje water toe zodat ze zeker niet aanbranden.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, al dente. Bewaar straks wat van het kookwater als je de gare pasta afgiet. Zie dat je je niet verbrandt!

Bak de spekblokjes zonder vetstof op hoog vuur (voor de veggievariant: vervang de spek door gemarineerde roerbakreepjes). Doe er na een minuutje ook de champignons bij. Blijf roeren tot de champignons gaar zijn.

Als de pompoenblokjes zacht zijn, mix je de pompoen tot een smeuïge puree. Kruid met peper en zout naar smaak.

Doe wat kookwater bij de pompoenpuree, zodat die gaat glanzen en straks beter kleeft aan de pasta. Doe er ook de champignons en spekblokjes bij. Meng er de pasta onder.

Werk af met de parmezaanse kaas, de walnoten en de verse peterselie.
In de maand november maakten we ook vier videorecepten voor Foodie Files, waaronder deze pompoenpasta. Kijk kijk kijk!