aubergine met zwarte olijven en haloumi met kortverhaal: zomer voor oude wijven

RECEPT | AUBERGINE MET ZWARTE OLIJVEN EN HALOUMI

Ik heb vorig weekend de herfst gevoeld. Ik werd er een beetje melancholisch van (da-ag, zomer), maar dacht wel meteen aan pompoenen! champignons! stoofpotjes! Maar da’s voor binnenkort. Nu nog even proeven van de nazomer met deze mediterraanse groenten.

Het is een ideaal licht lunchgerecht, maar als je grotere porties maakt is het een perfect bijgerecht.

Ingrediënten (lunch, 2 personen)
1 aubergine
2 paprika’s, geel en oranje
1 blikje zwarte ontpitte olijven
ricotta
1 pakje haloumi of berloumi
twee takjes verse munt
1 citroen
olijfolie
peper en veel zout
een grillpan

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°.

Snij met een mandoline de aubergine in lange plakken van een halve centimeter dik. Nu moet je het vocht uit de aubergines trekken, want anders zijn het straks schoenzolen.IMG_2303
Op iedere plak doe je goed veel zout, je mag eens overdrijven.Leg er zo verschillende naast elkaar op een bord en dek af met een velletje keukenpapier. Leg daarop een bord en leg er opnieuw plakken aubergine op die je terug royaal bestrooit met zout, en daarop een keukenpapiertje, en een bord. Doe zo verder tot alle plakken op zijn. Laat een halfuurtje rusten.

Snij de paprika’s in twee en haal de zaadjes eruit. Leg de helften met hun velletje omhoog in een ingevette ovenschaal, stop ze in de voorverwarmde oven en wacht tot ze zwart geblakerd zijn. Steek dan de paprika’s in een diepvrieszakje en bind het toe. Even wachten! Na een kwartiertje zijn ze iets afgekoeld en kan je supergemakkelijk het velletje er af halen. Heerlijk geroosterde paprika’s! Snij de helften in kleinere stukjes.

Ondertussen hak je de olijven heel fijn, of doe ze in een blender. Zorg in ieder geval dat de olijven heel fijn gemalen zijn. Meng er een goeie lepel ricotta door. Zorg dat het een beetje zoals een crème is. Kruid af met peper.

IMG_2302De verse munt mag je in fijne reepjes snijden. Dat doe je makkelijk door allemaal blaadjes op elkaar te leggen, op te rollen en het rolletje langs de lengte in reepjes te snijden.

Doe 2 eetlepels olijolie bij twee eetlepels vers citroensap. Goed mengen!

Spoel de plakken aubergine heel goed af en dep ze daarna droog met de beste vriend aller keukens: keukenpapier.

Verhit een grillpan. Doe er wat olie in en rooster hierin de plakken aubergine aan beide kanten. Niet te lang, ze moeten zacht blijven, niet krokant gebakken.

Helemaal op het einde rooster je dan de haloumi op de grill. Dat moet heel snel en op hoog vuur. Je zal zien dat de kaas niet uitloopt maar zijn vorm behoudt, dat is het fantastische aan haloumi. En lekker! Deze Cypriotische kaas moet heet geserveerd worden, want bij het afkoelen krijg je een rubberen textuur die niet zo smakelijk is.

Schik alles mooi op de borden: de gegrilde aubergine, geroosterde paprika, lepeltjes olijvencrème en haloumi. Werk af met de verse munt. De groenten mogen wat lauw zijn, maar de haloumi dus niet. Werk af met een lepeltje van de olijfolie. Smakelijk!

IMG_2305


KORTVERHAAL | zomer voor OUDE WIJVEN 

Toen Etienne met de roltrap van de mannenafdeling naar die van de vrouwen afdaalde, zag hij zijn vrouw schuifelen tussen de uitverkooprekjes waarin nog enkele bikini’s hingen. Het was weer de eerste dinsdag van de maand en dan gaan hij en Cécile altijd samen naar de Innovation. Niet dat ze er elke maand langs de kassa passeren, dat kunnen ze zich met hun bescheiden pensioen niet permitteren. Veel vaker lopen ze er gewoon wat rond, passen af en toe een kledingstuk dat veel te duur is en gaan daarna een koffietje drinken bij Koffiebar Pedro, dat in het shoppingcenter vlakbij de Innovation ligt.

Etienne had zijn vrouw er nog wel eens op betrapt kledij te passen die eigenlijk bedoeld was voor jonge grietjes. Met haar drieëntachtig jaar zag ze er ronduit belachelijk uit in een korte bloemenjurk met open rug of een strakke broek in lederlook, maar dat zei hij haar nooit. ‘Schoon zoet!’, riep hij altijd enthousiast als ze trots het gordijn van de paskamer opzij schoof, en dan floot hij zachtjes tussen zijn tanden.

“Wat loopt ge hier tussen de bikini’s te doen Cécile zoet?”
“Het schijnt dat het oudewijvenzomer is. Dus ik dacht, ik kijk eens voor een bikini.”
“Oudewijvenzomer? Wie heeft u dat wijsgemaakt?”
“Sabine van het weer op de BRT. En ik zag het vorige week ook in de krant staan. Wat vindt gij nu het schoonste Etienne, deze rode met driehoekjes of die gewone zwarte hier?”
“De zwarte zoet, die is prachtig.”

Terwijl zijn vrouw de zwarte bikini paste, keek Etienne nerveus om zich heen. Er was veel volk op de vrouwenafdeling en Etienne wist dat Cécile over een paar minuten zonder enige gêne het gordijntje opzij zou trekken, wachtend op zijn reactie.
Twee meisjes van een jaar of zestien begonnen te giechelen. Eentje richtte haar telefoon op de paskamer. Etienne wist wat ze probeerden vast te leggen, voelde hoe hij begon te blozen en draaide zich om naar zijn vrouw, die traag een rondje draaide met de grootste glimlach die hij van haar kende.

“Wauw Cécile zoet! Schoon!”
En hij floot zachtjes tussen zijn tanden.